Zber slamy v lokalite Višňové v obci Višňové. FOTO: TASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Následky sucha sa prejavia aj nedostatkom krmiva pre zvieratá, varujú potravinári a poľnohospodári

10.08.2022, 15:18
Autor:
TASRTASR

Sucho a vysoké teploty negatívne vplývajú aj na pasienky. V dôsledku horúčav klesá produkcia mlieka. Chovatelia oviec avizujú, že im bude chýbať približne 25 až 30 percent krmiva.

Extrémne sucho počas leta a citeľný nedostatok zrážok od jesene minulého roka sa podpisujú pod úrody poľnohospodárskych plodín. Poľnohospodári budú mať i menej krmiva pre hospodárske zvieratá, ktoré chovajú, a dramatická situácia v živočíšnej výrobe pre sucho podľa nich ešte len príde.

image

Poľnohospodári a potravinári majú posledný deň na nahlásenie zásob komodít

"Niektoré podniky už dnes vedia, že pre nedostatok krmiva budú nútené posielať svoje zvieratá na bitúnky," informovala v stredu hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Jesenný zber bude slabý

Poľnohospodári sa obávajú, že zber jesenných plodín a krmovín bude mimoriadne slabý. Viacerí pestovatelia preto silážujú zrnovú kukuricu, aby mohli zvieratám poskytnúť aspoň nejaké krmivo. "Už dnes však môžeme povedať, že krmiva na zimu určite nebude dostatok," uviedla Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora s tým, že chovatelia budú nútení znižovať počty zvierat.

image

Pri využívaní pôdy nám chýba stratégia. V porovaní s Českom zaostávame, hovorí šéf pozemkových úprav

Sucho a vysoké teploty negatívne vplývajú aj na pasienky, na ktorých sa pasú zvieratá a v dôsledku horúčav klesá produkcia mlieka. Chovatelia oviec avizujú, že im bude chýbať približne 25 až 30 percent krmiva a už teraz ohlasujú zníženie množstva ovčieho mlieka o polovicu. Niektoré plemená oviec už koncom augusta podľa komory pravdepodobne prestanú dojiť, hoci sa tak štandardne robí koncom októbra.

Zvieratá sťahujú z vysušených pasienkov na obed z paše naspäť do maštale, aby ich nakŕmili krmivom pôvodne určeným na zimu. "Znížená dostupnosť krmiva zvyšuje aj jeho cenu. Problém bude prakticky v každom odvetví živočíšnej výroby," varuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Veľké problémy hlásia najmä pestovatelia zrnovej kukurice, ktorá je v aktuálnom roku zasiata na výmere 176-tisícoch hektárov. Pestovatelia si uvedomujú, že aj zber kukurice na zrno sa pre nich stáva zbytočným nákladom, a tak sa snažia kukuricu aspoň silážovať.

Úrody sú o polovicu menšie

V košickom okrese sú obrovské výpadky produkcie lucerny siatej, tráv na ornej pôde a trvalých trávnych porastov.

"Už pri prvej kosbe boli úrody nižšie o 50 percent oproti predošlým rokom. Namiesto druhej kosby boli v podstate len očistené plochy bez relevantnej úrody. Čo sa týka výhľadu tretej kosby, ostáva nám veriť, že po dažďoch z konca júla nám ešte niečo predsa len dorastie," uviedol podpredseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Košiciach Ladislav Bajo.

image

Jedna loď odíde a obratom príde ďalšia. Ruch v ukrajinských prístavoch zráža cenu dôležitej komodity

Porasty kukurice na siláž, ktorú pestujú v okrese na 2200 hároch, sú rôzne. Niektoré porasty majú výšku len niečo cez jeden meter s nevyvinutými šúľkami. Inde povzchádzali len na 40 – 50 percent, poľnohospodári ich museli vyorať a nahradiť výsevom sudánskej trávy, ktorá by mohla priniesť úrodu pre hospodárske zvieratá.

V okrese Košice ostalo už len deväť chovov dojníc s celkovým počtom 2500 mliečnych kráv. Stav zvierat a ich úžitkovosť však bude ťažké udržať na súčasnej úrovni.

image

Tajomstvá dávnych civilizačných kolapsov. Ako nás môžu pripraviť na hroziace klimatické pohromy?

"Náš celkový odhad výpadku produkcie objemových krmovín je okolo 60 percent. Výpadok sa pokúsime nahradiť zosilážovaním porastov kukurice na zrno. K vylepšeniu výživových hodnôt bude potrebné pridať zošrotované kŕmne obilie. Ďalšou možnosťou je čiastočná, respektíve úplná likvidácia chovov," vysvetlil Bajo.

Sucho ohrozuje aj výsev

Ďalšie odhady výpadkov produkcie v košickom okrese sú v prípade sóje o 30 - 40 percent a cukrovej repy o zhruba 40 percent.

Pre extrémne sucho je ohrozený aj výsev ďalších plodín. "Poľnohospodári porovnávajú aktuálny stav najmä s rokom 2017, keď boli úrody významne negatívne ovplyvnené dlhodobým suchom. Štát vtedy odškodnil farmárov sumou vo výške 17 miliónov eur. Momentálna situácia na poliach je však neporovnateľne horšia, preto logicky očakávajú, že opäť zasiahne štát. Ten by však nemal prísť len s jednorazovým odškodnením za obrovské straty, ale komplexným dlhodobým riešením tejto problematiky," konštatoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.  

Komora tiež poukazuje na to, že maďarské ministerstvo poľnohospodárstva vytvorilo päťbodový akčný plán na rýchlu pomoc poľnohospodárom zasiahnutým suchom.

01 - Modified: 2022-08-10 10:56:38 - Feat.: 1 - Title: Poľnohospodári a potravinári majú posledný deň na nahlásenie zásob komodít 02 - Modified: 2022-08-09 12:50:38 - Feat.: 0 - Title: Pri využívaní pôdy nám chýba stratégia. V porovaní s Českom zaostávame, hovorí šéf pozemkových úprav 03 - Modified: 2022-08-09 09:35:33 - Feat.: 1 - Title: Jedna loď odíde a obratom príde ďalšia. Ruch v ukrajinských prístavoch zráža cenu dôležitej komodity
01 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 03 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur 04 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Víťazmi júnových eurovolieb sú poľnohospodári 05 - Modified: 2024-03-15 14:11:42 - Feat.: - Title: Pred hraničným priechodom Trstená - Chyžné sa pre protest tvoria kolóny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:41