StoryEditor

Šéf gigantu Veolia pre HN: Očakáva sa významné zdraženie tepla, a to aj o 50 percent

24.05.2022, 00:00
  • Francúzska Veolia je jeden z top investorov v slovenskej energetike.
  • Šéf spoločnosti Veolia Energia Slovensko Peter Dobrý hovorí o dosahoch rastu cien plynu na burze.
  • Opisuje ako si skupina zaisťuje dostatok suroviny pre budúci rok.
  • Vyjadruje sa aj ku kritike štátneho holdingu ohľadom zmluvy s Veoliou na odber tepla z Paroplyného cyklu Bratislava.

Šéf SPP sa pre HN vyjadril, že do decembra máme dosť plynu a potom sa uvidí. Ako to je u vás, pripravujete sa na scenár, že by komodita nebola?

Vnímame tú situáciu, ktorá nastala na Slovensku celospoločensky. My sme v kontakte s našimi dodávateľmi, to znamená, že my sme v pozícii odberateľa. Máme platné zmluvy s dodávateľmi. Jedným z nich je aj SPP, ako významný hráč na slovenskom trhu. A snažíme sa nejakým spôsobom získať informácie, do akej miery sú medializované informácie pravdivé. A do akej miery sa dajú garantovať dodávky a stabilizovať ich v rámci trhu. Náš palivový mix v rámci Slovenska: na 80 percent využívame plyn, čiže sme do značnej miery závislí od tohto paliva. A tak ako v podstate všetci v rámci trhu vnímajú dnes plyn, ako komoditu, ktorá potenciálne môže byť obmedzená. Hľadáme alternatívy, akým spôsobom by sme vedeli prevádzkovať naše tepelné alebo energetické hospodárstvo, tak, aby nedošlo k obmedzeniu dodávok tepla. Ale to nie je len otázka týchto dní. To je v podstate téma, ktorou sa zaoberáme dlhodobejšie. Vychádza to aj z toho, že vnímali sme plyn ako alternatívne palivo, ktoré nahradilo v určitom čase fosílne palivá v podobe uhlia. Plyn ako palivo malo nahradiť na určité obdobie, ktoré sme očakávali, že bude dlhšie, to si otvorene môžeme povedať, ako obdobie cez ktoré sa preklenieme k obnoviteľným zdrojom energie. Plyn ako palivo je významne ekologickejšie ako uhlie a nemôžeme zabúdať na to, že plyn je a ešte dlho aj zostane  najefektívnejším palivom pre flexibilné zdroje, ktoré stabilizujú elektrizačnú a prenosovú sústavu. My na našich prevádzkach už aktívne nevyužívame uhlie a všetky prevádzky na výrobu tepla a energie v hlavnej miere používajú plyn.

Aké máte informácie od dodávateľov, máte garanciu na nejaké obdobie, že to bude všetko v poriadku?

My máme zazmluvnené množstvo na rok 2022. V plnej miere máme zazmluvnený aj rok 2023 a 2024. To znamená, že máme dlhodobé kontrakty, samozrejme, tí naši dodávatelia sú závislí od geospoločenských vplyvov, ktoré tu môžu nastať. A v takom prípade asi negarantuje nikomu nič. Oni nám dnes vedia garantovať zazmluvnené množstvá a ceny, ktoré sme dohodli, všetko je platné. Ale ani oni nevedia povedať, že ak by došlo, nazvime to, k politickému rozhodnutiu a zastaveniu dodávok ruského plynu, že do akej miery by vedeli nájsť alternatívy. Lebo u nás na Slovensku je vo veľkej miere práve plyn z Ruska, ktorý je u nás využívaný. V malej miere 10 – 15 percent komodity nepochádza z Ruska. SPP deklaroval, že hľadá cesty, ako získať plyn z iných zdrojov ako z Ruska. Či už prepájanie existujúcich plynovod v okolitých krajinách. Uvažuje sa o využívaní LNG a reverznej ceste smerom k nám, aj keď tu sme limitovaní technickými obmedzeniami, aby sa tento plyn ku nám dostal v dostatočnom množstve a včas. Súčasní dodávatelia majú zásobníky, ktoré sa snažia napĺňať tak, aby zásoba bola čo najdlhšia a aby do konca októbra dosiahli minimálnu stanovenú úroveň 80 percent potrieb Slovenska, teda 24 terawatthodín.

Čo by sa stalo, keby ten plyn nebol?

To je taká hypotetická otázka. Asi najviac odpoveď vystihuje vyjadrenie pána Sotáka, že buď bude plyn, bude ekonomika a ak nebude plyn, nebude ekonomika. To je v tom kontexte toho, že keď ten plyn jednoducho nebude, tak sa bude obmedzovať spotreba plynu takým spôsobom, že sa bude priorizovať, čo je pre štát dôležité. Naše prevádzky budú vypínať ako posledné, keďže my vyrábame elektrinu spolu s teplom, ktoré dodávame predovšetkým zraniteľným odberateľom. Ale najkrízovejší scenár je taký, že keď plyn nebude, tak prevádzky do veľkej miery nebudú vedieť fungovať, teda ak by Rusi vypli plyn po tom, ako naplníme zásobníky na 80 percent, tak by nám to malo vydržať na asi deväť mesiacov.  

Ste dodávateľ tepla nielen pre domácnosti. Priemysel by potom alternatívne mohol byť prvý zasiahnutý. Nebol by to problém z pohľadu vašich zmlúv?

Ak budú zapnuté regulačné stupne odberu, tieto sú záväzné tak pre dodávateľa, ako aj odberateľov – teda všetci musíme znížiť spotrebu zemného plynu bez nároku na náhradu škody, ak je to nutné, tak aj vypnúť priemyselné prevádzky. Hovoríme o tom, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-23 10:27:49 - Feat.: 0 - Title: Plynu pribúda. Slovensko je však v nevýhode, v zime očakáva absurdné situácie 02 - Modified: 2022-05-23 07:13:48 - Feat.: 0 - Title: Slovensko v podpore zelenej energie zaspalo. Doťahovanie za Rakúskom bude trvať roky 03 - Modified: 2022-05-28 22:02:14 - Feat.: 1 - Title: Slovalco je v kritickom bode. Šéf fabriky pre HN: Treba rátať aj s tým, že obmedzíme výrobu na nulu 04 - Modified: 2022-05-20 21:43:09 - Feat.: 1 - Title: Cement prudko zdražel. Je za tým Putinova vojna na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 02 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent 03 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli 04 - Modified: 2024-03-20 08:22:25 - Feat.: - Title: Európa hlási veľký prepad pri plyne. V Česku padol 30-ročný rekord, Slovensko výrazne priškrtilo paroplyny 05 - Modified: 2024-03-18 09:32:50 - Feat.: - Title: Ruská propaganda hlásila, že v Európe bude veľká zima. Realita? Plyn od Moskvy berie SPP a OMV
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:58