Autá Model Y sú zobrazené počas slávnostného otvorenia novej továrne Tesla Gigafactory na elektrické autá v nemeckom Gruenheide. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Kúsok Slovenska v Tesle. Hella Slovakia Lighting bude vyrábať svetlá pre jeden z modelov elektromobilu

18.05.2022, 20:09
Autor:
TASRTASR

Dodávky sú určené pre nový závod Tesly pri Berlíne. Menšia časť dodávok by mala neskôr smerovať aj na trhy Číny a Mexika. Predné svetlá sa vyrábajú v Kočovciach, zadné v Bánovciach nad Bebravou.

Spoločnosť Hella Slovakia Lighting sa stala exkluzívnym dodávateľom svetiel pre jeden z nových modelov automobilu americkej spoločnosti Tesla. Informoval o tom generálny riaditeľ spoločnosti Vladimír Huťan.

Prvé dodávky podľa neho už opúšťajú výrobné závody v Kočovciach v okrese Nové Mesto nad Váhom a Bánovciach nad Bebravou, kde je výroba situovaná. Dodávky sú určené pre nový závod Tesly pri Berlíne. Menšia časť dodávok by mala neskôr smerovať aj na trhy Číny a Mexika. Predné svetlá sa vyrábajú v Kočovciach, zadné v Bánovciach nad Bebravou.

"Je pre nás veľká prestíž, že práve slovenské závody koncernu Hella sú prostredníctvom dodávok svetiel späté s ďalšou expanziou lídra elektromobility v Európe i na ďalších kontinentoch," uviedol Huťan.

Ako dodal, z pohľadu objemu, rozšírenia portfólia zákazníkov, ako i možností ďalšieho rozvoja ide o jeden z kľúčových projektov slovenského dodávateľa.

image

Kladivo na Teslu prichádza do Európy. Poznáme ceny top elektromobilu sveta

"Elektromobilita je v súčasnosti hlavným megatrendom v automobilovom priemysle, elektrický pohon dostáva jasnú prioritu a výrobcovia ho uprednostňujú aj pred hybridnými pohonmi. Projekt má preto pre nás strategický význam, podporuje našu transformáciu smerom k znižovaniu závislosti od spaľovacích motorov a vytvára nové možnosti rozvoja. Som preto rád, že vďaka tomuto projektu máme už dnes zhruba 30 percent kapacít v Kočovciach a Bánovciach alokovaných práve pre elektromobilitu," doplnil Huťan.

Spoločnosť Hella Slovakia Lighting so sídlom v Kočovciach je od 1. júna 2021 zastrešujúcou organizáciou pre všetky výrobné závody koncernu na Slovensku. Je lídrom výroby svetelnej techniky pre automobilový priemysel na Slovensku, takmer s 3500 zamestnancami patrí k hlavným zamestnávateľom slovenského automotive.

Hella Group je globálne pôsobiaci, na burze kótovaný podnik s viac ako 125 pobočkami v 35 krajinách. S tržbami vo výške 6,5 miliardy eur vo fiškálnom roku 2020/2021 a s viac ako 36.000 zamestnancami je skupina jedným z popredných svetových dodávateľov automobilového priemyslu. Špecializuje na inovatívne svetelné systémy a elektroniku pre automobily.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-17 08:53:21 - Feat.: - Title: Nabíjanie elektromobilov a fotovoltika 03 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 04 - Modified: 2024-04-15 14:18:28 - Feat.: - Title: Nové nabíjačky elektromobilov v Únii berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí 05 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:13