Nemecký tank. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Štáty EÚ sa nezhodli na protiruských sankciách, podporili ďalší nákup zbraní

16.05.2022, 21:56
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia navrhla sankcie pred 12 dňami a odvtedy prišla s niekoľkými úpravami, ktoré mali vyriešiť požiadavky oponujúcich krajín.

Krajiny Európskej únie sa stále nezhodli na nových sankciách proti Rusku, ktorých prijatiu stále bráni nejednota okolo embarga na dovoz ruskej ropy. Po dnešnom rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov to novinárom povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Zástupcovia vlád dvadsaťsedmičky podľa neho naopak jednotne podporili poskytnutie ďalších 500 miliónov eur na nákup zbraní pre Ukrajinu. Jej minister Dmytro Kuleba pri rokovaní opäť vyzval kolegov z únijných krajín k čo najrýchlejšiemu prijatiu embarga, ktoré má režim ruského prezidenta Vladimira Putina pripraviť o významnú časť peňazí na financovanie vojny. Väčšina krajín vrátane Česka sankcie podporuje, proti embargu je Maďarsko.

Európska komisia navrhla sankcie pred 12 dňami a odvtedy prišla s niekoľkými úpravami, ktoré mali vyriešiť požiadavky oponujúcich krajín. Maďarsko a Slovensko dostali z embarga, ktoré má platiť od konca tohto roku, výnimku do konca roku 2024, Česko do polovice toho istého roku. Zatiaľ čo Bratislava a Praha sa podľa diplomatov s ústupkami uspokojili, Budapešť vznáša ďalšie podmienky.

image

Gazprom škrtí toky plynu cez Slovensko. Na jún neobjednal dodatočné kubíky

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó dnes uviedol, že jeho krajina by potrebovala európske investície 15 až 18 miliárd eur do modernizácie energetickej štruktúry. Druhou možnosťou je podľa neho vyňatie ropy prepravovanej ropovody z embarga, ktoré by sa vzťahovalo len na surovinu prevážanú tankermi. Inak Budapešť nie je s ohľadom na očakávaný ekonomický dopad opatrení pripravená podporiť. "Maďari túto vojnu nezavinili... takže po nich nikto nemôže chcieť, aby ju platili," povedal podľa agentúry MTI po rokovaní minister s tým, že vyjednávania pokračujú.

Borrell po ministerskej schôdzke nechcel špekulovať, ako dlho môže presviedčanie Maďarska trvať, ministri sa však zhodovali, že riešenie by mala nájsť exekútíva Únie. Niektoré štáty sa však podľa diplomatov zdráhajú poskytnúť Maďarsku zo spoločného rozpočtu také veľké peniaze a radšej by vyjednávali o ropnom embargu oddelene od ostatných častí sankčného balíka.

image

Šiesty balík voči Rusku zrejme neprejde. V hre je jeho rozdelenie na dve časti

"Rád by som to udržal pohromade," povedal dnes český minister Ján Lipavský, podľa ktorého sú nové sankcie potrebné a Česko ich podporuje aj s embargom. Ministri podľa neho dnes navyše začali hovoriť o príprave ďalšieho balíka, ktorý by mal byť na stole ihneď po schválení toho súčasného.

Štáty EÚ sa dnes podľa Borrella zhodli na ďalšej polmiliarde eur, ktoré poskytnú na nákup zbraní pre brániacu sa krajinu z európskeho mierového fondu. Celkom tak už prvé spoločné financovanie zbraní pre mimoúnijnú krajinu dosiahne dve miliardy eur. Ministri rokovali aj o tom, ako čo najlepšie zaistiť prepravu miliónov ton ukrajinského obilia, ktorú znemožňuje ruská blokáda čiernomorských prístavov.

01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:03