StoryEditor

Rast HDP analytikov pozitívne prekvapil, pomohol zahraničný obchod

13.11.2007, 14:34
Autor:
TASRTASR

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) v 3. štvrťroku bol pre analytikov pozitívnym prekvapením. Zatiaľ čo priemerné trhové očakávania boli na úrovni 8,5 %, slovenská ekonomika v 3. kvartáli podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu (ŠÚ) SR vzrástla až o 9,4 %.
Za rýchlejším rastom stáli pravdepodobne lepšie výsledky zahraničného obchodu SR. "Podstatne nižší revidovaný schodok obchodnej bilancie za prvých deväť mesiacov, ako i prebytok v zahraničnom obchode za september, poskytli priestor pre rýchlejší rast ekonomiky, ako sme pôvodne očakávali," uviedla pre TASR analytička Poštovej banky Eva Sárazová. Podľa Martina Lenka z VÚB je tiež pravdepodobné, že za prekvapivým rastom stojí aj revízia rastu HDP v 3. štvrťroku minulého roka smerom nadol, čo následne znížilo porovnávaciu bázu pre tento rok.
Zrýchlenie tvorby HDP, pripomína Sárazová, bolo ovplyvnené rastom pridanej hodnoty v priemyselnej výrobe, najmä vo výrobe strojov, elektrických zariadení a dopravných prostriedkov. "Rast ekonomiky za posledný kvartál ovplyvnil tak domáci, ako aj pokračujúci zahraničný dopyt," dodáva analytička Poštovej banky.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes tiež naznačil, že rast HDP za prvé tri štvrťroky dosiahol 9 %. "To znamená, že údaje za prvé dva štvrťroky boli zrevidované smerom nadol kumulatívne približne o 0,6 až 0,9 percentuálneho bodu," upozornila analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová s tým, že tieto zrevidované údaje budú známe 28. novembra.
Slovenská ekonomika si tak naďalej udržiava silnú dynamiku rastu, zhodujú sa analytici. "Aj napriek zmenám v metodike a revíziám sa celkový makroekonomický obraz nemení," konštatuje Lenko. Odhad celoročného rastu HDP zo strany analytikov sa pohybuje tesne pod 9 %. Zmeniť to však ešte môžu revidované údaje z 1. polovice tohto roka. "Je možné, že po zrevidovaní jednotlivých štvrťrokov Štatistickým úradom príde z našej strany k miernej úprave celoročného odhadu HDP," pripúšťa Sárazová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 12:26