TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Dali sme nohu do dverí. Znenie zákona o kritickej infraštruktúre sa musí upraviť, tvrdí OĽaNO

04.02.2021, 09:25
Autor:
TASRTASRredred
Pokiaľ by Slovensko prijalo navrhovanú zmenu, dostalo by sa podľa Kremského na titulky ekonomickej tlače.

Majitelia podnikov kritickej infraštruktúry nebudú musieť žiadať vládu o súhlas s prevodom firiem, ale ministerstvo hospodárstva bude mať 30 dní na preskúmanie takýchto transakcií.

Po dohode s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) na zmene predloženej novely zákona o kritickej infraštruktúre o tom vo štvrtok informoval na brífingu v Národnej rade SR predseda výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).

Ohrozenie systému 

"V predloženom návrhu zákona o kritickej infraštruktúre sme našli obmedzenia slobody podnikania súkromných spoločností a ich vlastníckych práv," oznámil dnes predseda poslaneckého klubu OĽaNO  Michal Šipoš.

Podľa Kremského by narušenie energetického systému mohlo viesť až k výpadu elektriny alebo plynu. "Rozhodli sme sa dať nohu do dverí. S takýmto zákonom budeme súhlasiť v parlamente len ak sa významne upraví jeho znenie," povedal. 

Pokiaľ by Slovensko prijalo navrhovanú zmenu, dostalo by sa podľa Kremského na titulky ekonomickej tlače. Predložené znenie zákona, ktorý odobrila v pondelok vláda, totiž rátalo aj obmedzením prevodu akcií materských spoločností.

Keďže majitelia strategických podnikov na Slovensku sú často globálne koncerny, musel by podľa návrhu zákona žiadať súhlas slovenskej vlády aj investor, ktorý by chcel získať viac ako päťpercentný podiel v týchto koncernoch.

Poslanci OĽANO podľa Kremského trvali na vypustení takejto povinnosti a s ministrom Sulíkom sa dohodli na znení inšpirovanom nemeckým zákonom. "Ten hovorí, že ministerstvo hospodárstva môže preskúmať do 30 dní takúto zmenu vlastníckych podielov, či už priamych, alebo nepriamych, a ak to ohrozuje Slovensko, verejný poriadok alebo národnú bezpečnosť, alebo inú krajinu EÚ, môže navrhnúť vláde vysloviť nesúhlas," povedal Kremský. Rozhodnutie vlády, ktorým by sa prevod obmedzil, by potom mohol ešte preskúmať súd.

Zamestnávatelia tiež nesúhlasia 

K téme sa vyjadril aj prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Tomáš Malatinský.

Pokiaľ parlament schváli navrhované podmienenie možnosti prevodu firiem kritickej infraštruktúry súhlasom vlády, bude to mať vplyv na rozhodovanie investorov v týchto firmách o ich zotrvaní na Slovensku prípadne o ďalších investíciách. Práve nové investície však budú v postpandemickom období dôležité na to, aby mohlo Slovensko naštartovať ekonomiku, myslí si. 

"AZZZ vyjadrila nesúhlas s prijatím takéhoto zákona hlavne takouto formou a v takomto skrátenom čase, bez diskusie, bez prípravy," povedal Malatinský. Členmi AZZZ sú aj energetici, ale aj iné podniky z kritickej infraštruktúry. Podľa Malatinského by mala novela, v prípade jej schválenia, vplyv aj na podniky, ktorých čiastočným alebo väčšinovým majiteľom je štát.

"Takýto spôsob bude zrejme u komerčných bánk vyžadovať štátne garancie pri ďalších investíciách, a tieto nemusia byť tak ľahko štátom dané," tvrdil Malatinský a dodal, že sa preto môže spomaliť investičná výstavba.

01 - Modified: 2024-03-15 12:23:25 - Feat.: - Title: Šipoš: Na Európsku úniu už ceria zuby extrémisti, chcú ju rozobrať zvnútra 02 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Pellegrini sa bojí diskutovať s Matovičom. Odliv členov z hnutia je len bublina, hovorí Šipoš (rozhovor) 03 - Modified: 2024-02-25 10:57:48 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko čaká začiatkom marca snem. Kľúčovou témou budú blížiace sa voľby 04 - Modified: 2024-02-23 15:30:08 - Feat.: - Title: Šipoš aj Krúpa sa obávajú reputačného rizika pre SIS po krokoch vlády 05 - Modified: 2024-02-14 23:00:52 - Feat.: - Title: Exposlanec OĽaNO kritizuje Matovičovo hnutie: Najprv mi ponúkli prácu, po kritike na sneme mi ju však zrušili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:37