StoryEditor

Antitrust odobril predaj Transpetrolu

22.05.2006, 00:00

Protimonopolný úrad SR súhlasil s koncentráciou spoločností Russnefť a Transpetrol. Splnila sa tak jedna z dvoch podmienok vstupu ruskej spoločnosti do prevádzkovateľa slovenskej časti ropovodu Družba. Na prevod 49 percent akcií, ktoré doteraz vlastnila ďalšia ruská spoločnosť Jukos prostredníctvom svojej holandskej dcéry, je ešte potrebný súhlas ministra hospodárstva.
"Vzhľadom na to, že dochádza len k zmene vlastníckych štruktúr, koncentrácia nevytvára alebo neposilňuje dominantné postavenie, ktorého dôsledkom sú významné prekážky efektívnej súťaže na trhu prepravy a skladovania ropy," povedal hovorca protimonopolného úradu Jurkovič.
Menšinový podiel a manažérsku kontrolu v Transpetrole získal Jukos v privatizačnom tendri v roku 2002. Zmluvu o predaji podpísali jeho predstavitelia s Russnefťou 4. februára tohto roka. Podľa privatizačných dokumentov musí každý predaj podielu Jukosu v Transpetrole odsúhlasiť aj slovenská strana. "Transakcia je veľmi komplikovaná. Nebudem o tejto veci rozhodovať do volieb, ale budem ju monitorovať a pripravovať podklady pre rozhodnutie moje alebo môjho nástupcu," povedal pre HN minister hospodárstva Jirko Malchárek.
Ak by sa aktíva dcér zadlženého ruského Jukosu dostali do exekúcie, mohli by sa akcie Transpetrolu dostať do rúk subjektu, ktorý nebude viazaný súčasnou akcionárskou zmluvou. Slovensko by tak stratilo svoje pozície v tejto strategickej spoločnosti, ktorej majetková väčšina je ešte stále v rukách štátu.

O firme Russnefť
Russnefť je najmladšia a zároveň najrýchlejšie sa rozvíjajúca firma spomedzi veľkých ropných spoločností v Rusku. Založil ju v roku 2002 ruský oligarcha Michail Guceriev, ktorý má momentálne veľmi blízko ku Kremľu. Cieľom Gucerieva je vybudovať integrovanú ropnú spoločnosť od ťažobných ložísk cez prepravu, rafinériu až po sieť čerpačiek. Kontakty jej umožňujú pomerne rýchlo prenikať na ruský aj európsky trh. Dnes ťaží ročne asi 15,5 milióna ton ropy. Na Slovensko dodáva tri milióny ton, čo je asi polovica medzištátne dohodnutých objednávok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 20:05