StoryEditor

Vzniknú nové slovensko-ruské podniky

30.09.2005, 00:00
Počas nasledujúcich rokov by malo vzniknúť asi 30 spoločných slovensko-ruských podnikov. Väčšina z nich by mala pôsobiť na Slovensku.

Počas nasledujúcich rokov by malo vzniknúť asi 30 spoločných slovensko-ruských podnikov. Väčšina z nich by mala pôsobiť na Slovensku. Vyplýva to zo zasadania Zmiešanej komisie pre obchodno-hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi ministerstvom hospodárstva a administráciou mesta Moskvy, ktoré sa konalo tento týždeň v Bratislave.
Podľa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Lászlóa Pomothyho by firmy mali podnikať najmä v automobilovom priemysle, energetike, doprave, zdravotníctve a v cestovnom ruchu. "Našou prioritou je, aby spoločnosti investovali predovšetkým na Slovensku, keďže sa neustále snažíme lákať zahraničné firmy k nám," povedal Pomothy. Prvým projektom bude spoločný podnik spoločností Tana a Nort Slovakia. Táto investícia smeruje do zdravotníctva. Ide o takzvanú telemedicínu, ktorá je založená na najmodernejších telekomunikačných technológiách. Ruská strana okrem financií poskytne aj know-how, keďže tento druh zdravotníctva je v Rusku rozšírený a patrí k najvyspelejším na svete. Okrem toho sa pripravuje aj vybudovanie terapeutického strediska pre onkologické ochorenia pri Cyklotrónovom centre v Bratislave.
V neposlednom rade sa komisia dohodla aj na vybudovaní Slovenského obchodného domu v Moskve. Tento projekt by mal podporiť predaj slovenských výrobkov v samotnom hlavnom meste Ruska, ktoré je považované za lukratívny trh. Samotný obchodný dom by mal fungovať na komerčnej báze a bude okrem predajní poskytovať kancelárske priestory, výstavné plochy a podobne.
Celkovú hodnotu plánovaných projektov a ani počet vytvorených pracovných miest Pomothy nevedel spresniť, ale privítal by väčšiu zainteresovanosť zo strany malých a stredných podnikateľov. "Doteraz všetky spoločné firmy vznikli iba na podnety veľkých spoločností," uzavrel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 12:54