Zimomravosť môže značiť aj aterosklerózu. Ide o ochorenie tepien, pri ktorom sa do poškodenej cievnej steny ukladajú tukové látky,Foto: Pixabay.com
StoryEditor

Drkocete zubami alebo vás trasie od zimy? Pozor! Môžete trpieť rôznymi ochoreniami

18.01.2024, 09:00
Autor:
TASRTASR

h

Zimomravosťou častejšie trpia ženy a vzniká ako následok ochorení, nedostatku vitamínov či minerálov. Tvrdí farmaceutka Lívia Peštová z lekárne Dr. Max vo Vranove nad Topľou vysvetľuje.

Ľudia, ktorí podľa nej bojujú so stresom či únavou, môžu na sebe badať pocity neustálej zimy. Môže však ísť aj o závažné ochorenie a preto treba vedieť rozlíšiť, či vám zimomravosť spôsobuje len vonkajšia teplota alebo niečo iné. Pri nedostatočnom príjme tekutín dochádza tiež k zhoršeniu prekrvenia končatín, a jedným z prejavov je zvýšené pociťovanie chladu.

Aké choroby sa skrývajú za zimomravosťou?

►Zúženie ciev (vazokonstrikcia)

Je najčastejšou príčinou zimomravosti. V čom spočíva terapia? Farmaceutka Peštová radi, aby ste si dopriali pokoj na lôžku vo vyvetranej miestnosti, dodržiavajte pitný režim, ľahkú stravu, podporujte imunitu výživovými doplnkami (vitamíny C a D, zinok, betaglukány, probiotiká a iné). Ak sa objaví teplota, užite paracetamol alebo ibuprofén.

►Ateroskleróza

Zimomravosť môže značiť aj aterosklerózu. Ide o ochorenie tepien, pri ktorom sa do poškodenej cievnej steny ukladajú tukové látky, najmä cholesterol. Cievy sa zužujú, čo obmedzuje prietok krvi. Výsledkom môže byť vysoký tlak, neskôr hrozí aj infarkt.

Liečba zahŕňa zníženie hladiny cholesterolu úpravou životosprávy, pomôže i prírodná liečba alebo farmakologická liečba navrhnutá lekárom.

►Anémia

Dôležité je podľa farmaceutky spomenúť anémiu (nedostatok červených krviniek). Červené krvinky obsahujú hemoglobín, ktorého nevyhnutnou zložkou je aj železo. Prevenciou anémie je komplexná a dobre vyvážená strava obsahujúca železo, kyselinu listovú a vitamín B12. „Vstrebávanie železa z rastlinnej stravy možno docieliť tepelnou úpravou, opražením orechov, namáčaním strukovín pred varením, naklíčením semien alebo keď budete pridávať k zelenine a strukovinám balzamový ocot/citrónovú šťavu,“ tvrdí Peštová. Zároveň odporúča nekombinovať rastlinné zdroje s mliečnymi výrobkami. „Zdroje kyseliny listovej sú strukoviny, zelenina so zelenými listami, ovocie, vnútornosti a iné. V rybách, mlieku, vajciach a syroch nájdeme vitamín B12,“ dodáva.

►Hypotyreóza

Vzniká pri zníženej tvorbe hormónov štítnej žľazy z rôznych príčin. Liečbu hypotyreózy určí lekár substitúciou chýbajúceho hormónu.

►Diabetes mellitus (cukrovka)

Cukrovka je charakterizovaná hyperglykémiou – zvýšenou hladinou glukózy v krvi, ktorá vzniká ako následok zníženej tvorby alebo nedostatočného účinku inzulínu. Základom terapie je diéta a liečba nastavená lekárom.

►Anorexia a bulímia

Ide o poruchy príjmu potravy, ktoré majú za následok nedostatočný príjem živín, vitamínov a minerálov. „Nadváha a obezita, na druhej strane, súvisia s nadmerným príjmom potravy a ukladaním nadbytočného tuku do ciev. Pridružuje sa zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, vysoký krvný tlak alebo diabetes. Taktiež môžu byť dôvodom výskytu zimnice,“ hovorí Lívia Peštová.

►Raynaudov fenomén

Skupina liečiv s názvom betablokátory používané na liečbu vysokého krvného tlaku, ako antiarytmiká alebo pri iných kardiovaskulárnych ťažkostiach, môžu vyvolať nežiaduci účinok, a to zimomravosť alebo Raynaudov fenomén (postihnutie ciev v koncových častiach tela, ich zbelenie až zmodranie). „Ak máte podozrenie, že vami užívaný liek vyvoláva nepríjemnú zimomravosť, upozornite na to svojho lekára, ktorý má možnosť po skonzultovaní daného problému, prípadne po ďalších vyšetreniach, upraviť dávku lieku alebo zmeniť liečbu,“ radí Lívia Peštová.

Pomôže rozprúdiť krv

Stojí za vašou zimomravosťou nedostatočné prekrvenie? Vyskúšajte užívanie liekov a doplnkov výživy s obsahom výťažkov z Ginka dvojlaločného. „Ginko má priaznivý vplyv na prúdenie krvi a podporuje prekrvenie periférnych tkanív – rúk, nôh, stredného ucha, ale aj mozgu,“ doplnila farmaceutka. Ak užívate napríklad lieky na riedenie krvi, mali by ste sa pred začatím užívania poradiť s odborníkmi.

Pridajte pohyb a v prípade, že pracujete v sede, robte si prestávky, počas ktorých sa prejdete a „rozprúdite krv“. Pomôcť môže aj pravidelná masáž nôh – pôsobenie na reflexné body, ako aj zlepšenie prekrvenia, majú priaznivý efekt. Vhodné je použitie bylinných gélov s obsahom výťažkov z borovice, nechtíka, pagaštanu konského, pomaranča či čili papričiek. Podobný účinok majú aj vodné liečebné metódy, ako napríklad perličkový kúpeľ.

01 - Modified: 2023-11-21 09:38:05 - Feat.: 0 - Title: Kolísanie glykémie ovplyvňuje krvný obeh 02 - Modified: 2023-10-19 06:11:37 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka a ochorenia srdca. Dá sa im predísť! 03 - Modified: 2023-06-19 18:42:05 - Feat.: 0 - Title: Ako starne naše srdce?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 06:25