Nadmerný príjem cukrov ovplyvňuje našu energiu, náladu aj hmotnosť.Foto: Shutterstock
StoryEditor

SEDEM príznakov toho, že jete príliš veľa cukru

11.12.2023, 09:00

Pokazený žalúdok, podráždenosť, malátnosť či únava sú častým varovaním nášho organizmu, že konzumujeme príliš veľa sladkého.

Cukor patrí k životne dôležitým zdrojom energie a je nevyhnutný pre naše prežitie. Je však dôležité, aké cukry si vyberáme, nie všetky sú totiž rovnaké. Napríklad, fruktóza nachádzajúca sa v ovocí a zelenine a laktóza v potravinách bohatých na mliečne výrobky sú prirodzené cukry, o ktoré sa nemusíme až tak zaujímať, pretože obsahujú napríklad aj vlákninu a vápnik. Oveľa väčšou hrozbou sú pridané cukry, ktoré sa často nachádzajú v spracovaných potravinách. To sú tie, bez ktorých by sme sa zaobišli a väčšina z nás ich konzumuje priveľa.

Negatívne účinky cukru na telo

Keď konzumujeme cukor, väčšina z neho sa rozloží a absorbuje v tenkom čreve. Špeciálne enzýmy útočia na väčšie molekuly a premieňajú ich na jednoduchšie cukry: glukózu, galaktózu a fruktózu. Pečeň a svaly ukladajú časť glukózy ako glykogén, molekulu, ktorá sa môže premeniť späť na glukózu, keď to naše telo potrebuje.

Keď sa však glukóza dostane do krvného obehu, hladina cukru v krvi stúpa. V reakcii na to pankreas vylučuje inzulín, aby pomohol glukóze dostať sa tam, kam to naše telo potrebuje. Ak konzumujeme veľké množstvo pridaného cukru, bunky sa môžu časom stať odolnými voči inzulínu, čo je rizikový faktor pre systémový zápal, cukrovku 2. typu a iné chronické stavy.

Konzumácia príliš veľkého množstva pridaného cukru je spojená aj s prírastkom hmotnosti a obezitou, rizikovými faktormi srdcových chorôb, nealkoholickým stukovatením pečene a rakovinou. „Nadmerný príjem pridaných cukrov ovplyvňuje našu energiu, náladu, hmotnosť a riziko chorôb,“ hovorí Cording s tým, že celkovo to môže ovplyvniť našu fyzickú a duševnú pohodu.

Nasledujúcich 7 príznakov môže znamenať, že jete príliš veľa cukru.

1. Zvýšený hlad a prírastok hmotnosti

Ak prijímate veľa kalórií prostredníctvom pridaných cukrov, zvýšený hlad je jedným z prvých príznakov. „Cukor síce uspokojuje naše chuťové poháriky, ale v skutočnosti neuspokojuje ani nenapĺňa naše žalúdky,“ hovorí Keri Stoner-Davis, certifikovaná dietologička z Texasu.

2. Podráždenosť

Ak sa cítite podráždene alebo nervózne, stres nemusí byť jediným dôvodom. Môže to byť znak toho, že jete príliš veľa sladkého. Aj štúdie naznačujú, že konzumácia pridaných cukrov môže zhoršiť náladu a viesť k symptómom depresie.

Dôležité je venovať pozornosť tomu, kedy nastane takýto stav. Ak sa napríklad začnete cítiť podráždene hodinu po zjedení sladkého, na vine môže byť prebytok cukru. „Ak si všimnete, že sa vám to často deje, je to dobrá príležitosť pozrieť sa na to, čo jete,“ hovorí Cording.

3. Únava a nedostatok energie

Ak sa cítite unavení, môže to byť spôsobené množstvom cukru, ktoré prijímate vo svojej strave. „Cukor je veľmi rýchly zdroj energie, takže bez ohľadu na to, koľko zjete, za 30 minút budete opäť hladní, budete mať nedostatok energie alebo budete opäť hľadať, ako vrátiť späť energiu,“ hovorí Cording.

4. Vyrážky a vrásky

Ak bojujete s vyrážkami, akné, možno stojí za to zvážiť, koľko pridaného cukru jete. „Glykemická kontrola hrá významnú úlohu na zdraví pokožky,“ hovorí Cording. Jedna štúdia napríklad naznačuje, že inzulínová rezistencia môže zhoršiť stav pokožky a ovplyvniť vznik vyrážok. Produkty s vysokým obsahom cukru navyše podporujú starnutie pokožky a zvyšujú tvorbu vrások.

5. Bolesť kĺbov

Ak spozorujete bolesť v kĺboch, nemusí to byť len vekom. „Konzumácia príliš veľkého množstva cukru môže viesť k systémovému zápalu, ktorý môže viesť k bolestiam kĺbov,“ hovorí Cording. Zmena stravy môže pomôcť zlepšiť stav ochorenia.

6. Problémy so spánkom

Ak máte problém zaspať, možno budete musieť urobiť inventúru toho, čo jete. Aj zlá kvalita spánku výrazne súvisí s vyššou spotrebou pridaných cukrov. „Pre niekoho, kto chronicky konzumuje nadmerné množstvo pridaného cukru, to môže úplne pokaziť spánkový cyklus a kvalitu spánku,“ hovorí Cording.

7. Tráviace problémy

Ak máte bolesti žalúdka, kŕče alebo hnačku, jedným z možných vinníkov môže byť veľa cukru. „Navyše pre tých, ktorí majú ochorenia, ako sú syndróm dráždivého čreva, Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, alebo pre tých, ktorí podstúpili operáciu žalúdka, môže cukor tiež zhoršiť gastrointestinálne symptómy,“ hovorí Cording.

(red)
01 - Modified: 2023-11-21 09:38:05 - Feat.: 0 - Title: Kolísanie glykémie ovplyvňuje krvný obeh 02 - Modified: 2023-07-26 07:30:26 - Feat.: 0 - Title: Najväčšie mýty o cukrovke: veľa sladkostí, materstvo s cukrovkou a šoférovanie 03 - Modified: 2023-06-19 19:37:24 - Feat.: 0 - Title: Glukózový test. AKO sa naň pripraviť? 04 - Modified: 2023-04-28 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Každý cukor je škodlivý
01 - Modified: 2023-06-19 19:37:24 - Feat.: - Title: Glukózový test. AKO sa naň pripraviť? 02 - Modified: 2023-04-28 07:00:00 - Feat.: - Title: Každý cukor je škodlivý 03 - Modified: 2022-07-18 07:55:47 - Feat.: - Title: Očistné kúry z bylín 04 - Modified: 2018-04-23 14:59:56 - Feat.: - Title: Expert prezradil dlho utajovanú pravdu o cukre, ktorá nebola nikde publikovaná 05 - Modified: 2018-05-17 09:32:52 - Feat.: - Title: Šesť vecí, ktoré sa vám stanú, keď prestanete jesť cukor
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 22:37