Pečeň pomáha regulovať aj hladinu cukru v krvi, krvný tlak a cholesterol.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Pečeň – môžeme bez nej žiť?

09.12.2023, 09:00

Ide o dôležitý orgán, ktorý v tele plní viacero životne dôležitých funkcií. Medzi najdôležitejšie patrí detoxikácia.

Pečeň podľa gastroenterológa Ladislava Kuželu filtruje a odstraňuje toxíny, lieky a iné škodlivé látky z krvi. „Pomáha tiež metabolizovať tuky, bielkoviny a sacharidy, premieňa glukózu na glykogén, ktorý skladuje, a produkuje aj žlč. Tá je nápomocná pri trávení,“ vymenúva docent Kužela. Pečeň podľa neho tiež uchováva dôležité živiny, ako sú vitamíny a minerály, a uvoľňuje ich podľa potreby tela. „Pomáha aj regulovať hladinu cukru v krvi, krvný tlak a cholesterol. Bez pečene teda naše telo nedokáže fungovať,“ dodáva.

Dokáže sa regenerovať

Pečeň je orgán, ktorý je schopný sa rýchlo regenerovať, a to vďaka svojej jedinečnej štruktúre a funkciám. „Pečeň sa skladá zo špecializovaných buniek nazývaných hepatocyty, ktoré majú schopnosť v prípade potreby deliť sa a regenerovať,“ uvádza Kužela s tým, že má aj vysokú rezervnú kapacitu. Keď je poškodená alebo odstránená jej veľká časť, zvyšná časť dokáže takúto stratu kompenzovať.

Aj regenerácia má svoje limity

Regeneračná schopnosť pečene má však svoje limity. Pri dlhodobom vystavení pečene toxickým látkam môže prísť k jej poškodeniam. Celosvetovo najčastejším ochorením pečene je jej nealkoholové stukovatenie alebo steatóza. Je to stav, keď sa v pečeni hromadí veľké množstvo tuku, čo môže viesť k zápalu a poškodeniu pečene. „Najčastejšími príčinami stukovatenej pečene sú obezita a inzulínová rezistencia, ktoré môže spôsobiť ukladanie prebytočného tuku v pečeni. To môže viesť k nealkoholovému stukovateniu pečene,“ vysvetľuje.

K hromadeniu tuku v pečeňových bunkách a následne k stukovateniu pečene prispieva aj konzumácia veľkého množstva alkoholu, vysoké hladiny triglyceridov a cholesterolu v krvi, a tiež niektoré vírusové infekcie.

 

Chorá pečeň? Mne sa to nemôže stať!

Hoci čísla chorých stále rastú, úlohu pečene stále bagatelizujeme. Prečo je to tak? „Ľudia môžu podceňovať ochorenia pečene, pretože príznaky nie sú vždy viditeľné, alebo sú viditeľné, až keď stav prejde do závažného štádia. Okrem toho môžu byť ochorenia pečene spôsobené mnohými faktormi, ako sú nadmerná konzumácia alkoholu, obezita alebo vírusové infekcie, čo môže viesť k tomu, že si ľudia myslia, že sa im to nestane. Navyše často chýba povedomie a pochopenie toho, aká dôležitá je pečeň pre celkové zdravie a aké ťažké je liečiť pokročilé ochorenie pečene,“ dodáva Kužela.

(red)
01 - Modified: 2023-08-06 06:31:37 - Feat.: 0 - Title: MUDr. Petr Tláskal, CSc.: Zdravé tuky neškodia, zlo sú CUKRY 02 - Modified: 2023-06-23 10:46:51 - Feat.: 0 - Title: Zdravie čreva vplýva aj na pečeň. Čo sa stane, keď sa naruší črevná bariéra? 03 - Modified: 2022-11-24 14:39:14 - Feat.: 0 - Title: prof. Věra Adámková: Nevšímame si varovné signály tela 04 - Modified: 2022-07-29 08:21:40 - Feat.: 0 - Title: Spoznajte signály chorej pečene
01 - Modified: 2023-06-23 10:46:51 - Feat.: - Title: Zdravie čreva vplýva aj na pečeň. Čo sa stane, keď sa naruší črevná bariéra? 02 - Modified: 2022-07-29 08:21:40 - Feat.: - Title: Spoznajte signály chorej pečene
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
21. apríl 2024 16:32