Spočiatku sa cukrovka väčšinou nemusí nijako zvlášť prejavovať.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Keď napočítate do 5, zomrie jeden diabetik

07.12.2023, 09:00

Na cukrovku vo svete zomiera každých 5 sekúnd jeden človek. Prečo je to tak a čo robiť, aby sa to zmenilo?

Už len tým, že má šesťdesiatnik cukrovku, je jeho predpokladaná dĺžka života skrátená až o 6 rokov oproti jeho zdravým rovesníkom. Ak diabetik prekoná infarkt alebo mozgovú príhodu, je pravdepodobné, že sa jeho život skráti až o 12 rokov. Ak je prítomná aj chronická choroba obličiek, jeho bilancia je mínus 16 rokov. „Preto je nesmierne dôležité dbať na prevenciu, poznať typické príznaky tohto ochorenia a pri podozrení okamžite vyhľadať lekára,“ radí MUDr. Katarína Černá, diabetologička z Bratislavy.

Ako spoznám, že mám cukrovku?

Cukrovka sa zisťuje veľmi jednoducho: vyšetrením krvi, napríklad pri preventívnej prehliadke alebo pri predoperačnom vyšetrení. Hodnoty cukru zdravého človeka by nalačno mali byť do 5,5 mmol/l a dve hodiny po jedle do 7,7 mmol/l. Pri glykémii nalačno nad 7,0 mmol/l alebo náhodnej glykémii nad 11,1 mmol/l už môžeme hovoriť o cukrovke.

Cukrovka 2. typu (je získaná počas života a má ju približne 92 percent diabetikov) sa spočiatku väčšinou nemusí nijako zvlášť prejavovať, alebo prejavy môžu byť nenápadné, napríklad únava alebo zvýšená náchylnosť na infekcie.

Cukrovka 1. typu (prejavuje sa hlavne u detí) môže mať oveľa vážnejšie prejavy, napríklad strata vedomia. Prítomný je neutíchajúci smäd, častejšie močenie, sucho v ústach a chudnutie. Mnohé príznaky majú oba typy spoločné.

Prečo je nebezpečná, aj keď nebolí?

Diabetes alebo cukrovka je nebezpečné ochorenie. Vôbec nebolí, zistí sa v mnohých prípadoch až vtedy, keď už pacient rieši komplikácie, napríklad srdcovocievne problémy, bolesť nôh, nehojace sa rany, horšie videnie, problémy s obličkami...

„Cukrovka je hlavným rizikovým faktorom komplikácií veľkých aj malých ciev. Človek môže následkom cukrovky prísť o zrak, o sluch, o obličky, o nohy,“ vysvetľuje MUDr. Černá.

Poškodzujú sa aj nervové vlákna, ktoré riadia reguláciu činnosti srdca, rýchlosť vyprázdňovania žalúdka, činnosť čriev, pociťovanie bolesti, tepla, chladu, potenie...

Na diabetologické vyšetrenie často posiela pacienta všeobecný lekár, ale napríklad aj internista, kardiológ, kožný lekár, urológ či gynekológ.

Najzávažnejšie komplikácie

Medzi najzávažnejšie komplikácie cukrovky patria srdcovocievne ochorenia. Riziko výskytu, ale aj úmrtia na ne, je u diabetikov 2- až 4-krát vyššie ako u ľudí s normálnou hladinou cukru. Výrazne zvýšené je aj riziko aterosklerotických komplikácií, najmä srdcového infarktu a mozgovej porážky. Cukrovka totiž poškodzuje tepny, ktoré vyživujú jednotlivé orgány, a to najmä procesom aterosklerózy. Ateroskleróza je mimoriadne nebezpečná, najmä ak postihne tepny srdca, mozgu, dolných končatín alebo aortu. Môže viesť k akútnemu srdcovému infarktu, či dokonca náhlej smrti.

Diabetikom hrozí aj vyššie riziko chronického srdcového zlyhávania, pri ktorom srdce stráca schopnosť dostatočne sa plniť i pumpovať krv, čo môže spôsobiť hromadenie tekutiny v pľúcach a ťažkosti s dýchaním, ako aj zadržiavanie tekutín v dolných končatinách. Podľa údajov WHO až 65 % úmrtí na diabetes u pacientov starších ako 65 rokov súvisí práve s poškodením srdca.

Zlyhávajú aj obličky, hrozí slepota

Takmer u polovice diabetikov 2. typu sa časom vyvinie ochorenie obličiek, ktorého priamou príčinou je cukrovka. Najprv sa zhorší filtračná schopnosť obličiek, až postupne celkom zlyhávajú. V tomto štádiu je už proces nezvratný a jedinou nádejou je hemodialýza (umelá oblička) alebo transplantácia.

Diabetes je tiež najčastejším ochorením, ktoré spôsobuje slepotu. Riziko oslepnutia je u diabetikov o 15 až 20 % vyššie ako u nediabetikov. Známa a veľmi rozšírená je aj diabetická neuropatia (poškodenie nervov), ktorá sa vyvinie u 20 až 70 % všetkých diabetikov. Najbežnejšie bývajú postihnuté nervy dolných končatín. Miernejšie príznaky neuropatie, medzi ktoré patrí mravčenie, brnenie či pálenie prstov na nohách, môžu neskôr vystriedať výraznejšie problémy, ako napríklad vredy predkolenia. V najhoršom prípade je nutné končatinu amputovať.

Zápaly a znížená imunita

Cukrovka zvyšuje riziko vzniku zubných kazov, ochorenia ďasien, ktoré zvyknú častejšie krvácať alebo sa zapáliť.

Hlavným príznakom zápalu (parodontu) je krvácanie pri čistení zubov. Riziko zápalu a následná strata zubov je oveľa vyššie u pacientov, ktorí nedodržiavajú liečebný režim.

Nezanedbateľným problémom je znížená tvorba slín. Vzniká poruchou funkcie slinných žliaz, ktoré nie sú schopné vytvoriť ich dostatočné množstvo. Stav nedostatku slín sa vyvíja pomaly, najskôr ako pocit sucha, neskôr sa pridruží pálenie až bolesť jazyka. Pacient musí každé jedlo zapíjať vodou. Žiaľ, toto ochorenie je progresívne a prakticky sa nedá vyliečiť.

Diabetes tiež znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti infekciám, čo zvyšuje riziko nákazy rôznymi ochoreniami a aj ich priebeh je obyčajne u diabetikov ťažší ako u zdravej populácie.

Diabetici majú väčšiu predispozíciu na rozvoj pečeňových ochorení, ako je stukovatená pečeň či zlyhanie pečene.

S cukrovkou sa dá plnohodnotne žiť

Cukrovka je nevyliečiteľné ochorenie, ale na rozdiel od mnohých iných závažných chorôb, akou je napríklad aj rakovina, cukrovka sa dá liečiť a dá sa s ňou žiť plnohodnotný život. „Komplikáciám cukrovky sa dá predchádzať správnou liečbou a dodržiavaním odporúčaní lekára,“ dodáva diabetologička s tým, že čím dlhšie ostáva hladina cukru v tele zvýšená, tým je vyššie nebezpečenstvo rozvoja komplikácií.

Niektoré rizikové faktory vieme ovplyvniť

K cukrovke 2. typu sa môžeme dopracovať prejedaním. Medzi prvé rizikové faktory patrí obezita. Ďalší faktor, ktorý pri obezite pribudne, je vysoký tlak. Ten sa tiež zvykne podceňovať, pretože tiež nebolí, pritom ničí srdce a cievy. Tiež sa mu hovorí tichý zabijak.

Obezita je spojená aj s vysokým cholesterolom, čo znamená, že sa v cievach ukladá nadbytočný tuk. Ak sa tento stav nelieči, cieva sa upchá, výsledok je infarkt alebo mozgová porážka. Tento chorobný proces upchávania ciev sa nazýva ateroskleróza. Všetky tieto rizikové faktory sa dajú zistiť včas, pri preventívnych prehliadkach z krvi či meraním tlaku.

Liečba pomáha oddialiť a liečiť komplikácie

Hoci je diabetes mellitus v súčasnosti nevyliečiteľné ochorenie, je zároveň aj plne liečiteľné. „Napriek tomu, že správna liečba neznamená úplné vyliečenie, pri jej včasnom uplatňovaní jednoznačne dochádza k odďaľovaniu a predchádzaniu dlhodobých následkov,“ vysvetľuje MUDr. Černá.

Dnes máme podľa nej k dispozícii moderné lieky, ktoré chránia pacienta pred úmrtím na srdcovocievne ochorenia. „Pacientovi môže stačiť jeden liek na úpravu cukru v krvi a oddialenie srdcovo-cievnych a obličkových komplikácií,“ poznamenáva.

MUDr. Černá vysvetľuje, že ideálna liečba je však založená na aktívnej spolupráci pacienta a diabetológa. „Liečbu predstavuje komplex opatrení, kde jednotlivé zložky sú rovnako dôležité,“ vysvetľuje.

Patrí sem vhodná diéta či vhodné stravovanie, primeraná fyzická aktivita, dodržiavanie liečby stanovenej lekárom (užívanie tabliet alebo podávanie inzulínu), selfmonitoring a edukácia.

 

Varovné signály cukrovky

... neutíchajúci smäd

... časté močenie

... nadmerný hlad napriek jedeniu

... nevysvetliteľná strata hmotnosti

... rozmazané videnie

... suchosť a svrbenie kože

... brnenie v prstoch

... potenie

 

Neustála hrozba – hypoglykémia

Hypoglykémia (nízka hladina cukru v krvi) je stále relatívne častou komplikáciou liečby diabetu. V závažných formách môže pacienta priamo ohroziť na živote. Spája sa so zvýšeným kardiovaskulárnym rizikom.

Môže sa vyskytovať u pacientov s cukrovkou 1. aj 2. typu.

Príčinou vzniku hypoglykémie môže byť nedostatočný príjem potravy, príliš mnoho liekov na cukrovku, iné lieky alebo doplnky stravy, nadmerná fyzická aktivita a tiež alkohol. „Každú hypoglykémiu je potrebné nahlásiť počas kontroly svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Môže vám odporučiť zmeny v liečbe, ktoré pomôžu dosahovať stabilnejšiu hladinu cukru v krvi. Niekedy stačí na vyšetrenie problému aj drobná úprava liečby či životosprávy,“ vysvetľuje MUDr. Černá.

Prejavy hypoglykémie

... potenie, búšenie srdca, poruchy reči, zhoršenie zraku, podráždenosť, pocit hladu, kŕče, bolesti hlavy, poruchy koordinácie, spavosť, nevládnosť, dvojité videnie, zmena výrazov tváre.

Hrozí bezvedomie

Pri opakovanej hypoglykémii dochádza k poruchám intelektu, k poruchám funkcií poznania a chápania, k zmenám nálady, pocitom úzkosti, agresivite i depresiám. Nebezpečný je tiež syndróm neuvedomovania si hypoglykémie. Pri závažnej hypoglykémii hrozia pacientom srdcové následky (pokles srdcovej frekvencie, srdcového výdaja, sťahovania srdcového svalu), cievne komplikácie (mozgová príhoda, infarkt myokardu, akútne srdcové zlyhávanie, komorová arytmia) či mozgové následky (epilepsia, kŕče, kóma až úmrtie).

(ben)
01 - Modified: 2024-01-23 13:21:43 - Feat.: 0 - Title: Počet diabetikov rastie, vlani padol rekord 02 - Modified: 2023-11-20 19:43:48 - Feat.: 0 - Title: CUKROVKA: Akým povolaniam sa vyhnúť? 03 - Modified: 2023-08-06 06:41:19 - Feat.: 0 - Title: Obezita ohrozuje na živote 04 - Modified: 2022-09-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: prof. Martin Haluzík: Nová liečba cukrovky je blízko
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 06:33