Chodidlá sú základom a súčasťou oporného systému celého ľudského tela.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Venujte pozornosť chodidlám, môžete predísť nepríjemnostiam

01.11.2023, 09:00

Bolesť chrbtice, kĺbov aj hlavy môže súvisieť s narušenou rovnováhou v chodidlách. Tie sú jednou z najzložitejších častí nášho tela.

Súčasná doba, v ktorej prevláda sedavý spôsob života, potláča našu prirodzenosť a tou je vzpriamený, zdravý postoj. Ľudia často riešia problém len lokálne, čiže bolesť chrbtice, bolesť krížov, ale neuvedomujú si, že práve podstata problému môže byť aj v chodidlách. Naše chodidlo je jednou z najzložitejších častí nášho tela. Musí byť stabilné, aby unieslo váhu celého tela, ale aj dostatočne pružné, aby účinne ovplyvňovalo pohyb celého tela. Chodidlo je adaptované na pevný stoj, chôdzu, beh, aj zmeny pohybu. Naše chodidlá sú totiž základom a súčasťou oporného systému celého ľudského tela. Za normálnych okolností je práca kostí, svalov, šliach v rovnováhe, čo má vplyv aj na funkciu ostatných častí tela.

Bolesti sa prejavia neskoro

Narušená rovnováha v chodidle po čase naruší funkciu aj ostatných kĺbov a chrbtice. Zlá opora je teda predpokladom problémov na celom pohybovom aparáte. Dochádza k zmenám oporného aparátu, ktoré môžu byť získané ale aj vrodené. Nie vždy ich spájame s bolesťou a bolesť ani nemusí byť prítomná. Bolesti sa prejavia často až pomerne neskoro a to nie len v členkoch, ale aj v kolenách, bedrách či chrbtici. Pri zlej funkcii preto bolesti často vznikajú či už v chodidle, ale aj v kĺboch dolných končatín a chrbtici. Je preto dôležité pri vyšetrení pacienta s bolesťami kĺbov a chrbtice a aj spojenej napr. s dlhotrvajúcimi bolesťami hlavy myslieť na príčiny aj v chodidle.

Cievne ochorenia nôh

Vyšetrenie nôh teda nie je určené len pre pacientov s bolesťami nôh, ale aj pre pacientov s pretrvávajúcimi neúspešne liečenými bolesťami kĺbov dolných končatín či chrbtice. Prístup v prípade bolestí nôh musí byť multidisciplinárny, musíme mať na pamäti, že príčinou takýchto ťažkostí okrem degeneratívnych a zápalových ochorení pohybového ústrojenstva, úrazov nohy a stavov po operáciách nohy môžu byť aj cievne ochorenia, cukrovka, neurologické ochorenia, infekcie nohy, kožné ochorenia a iné.

Prístrojová diagnostika klenby

Preventívnou a rekondičnou starostlivosťou o nohy sa zaoberá podológia, ktorá je profesionálnou zdravotnou starostlivosťou o chodidlá u pacientov s rôznymi ochoreniami či patologickými prejavmi na chodidlách. Okrem ochorení kože chodidiel, nechtov ide aj o poruchy stability a chôdze. Tu prichádza na rad včasná diagnostika a liečba. Dôkladná anamnéza, fyzikálne vyšetrenie a podoskopia – prístrojová diagnostika klenby nohy, prstov, palcov - nám pomôže zhodnotiť závažnosť stavu pacientovej nohy, postavenie nožnej klenby, stav palcov a klasifikuje stupeň postihnutia.

Fyzioterapeut na základe výsledku vyšetrenia buď odošle pacienta na ďalšie vyšetrenie k lekárovi odborníkovi resp. si stanoví terapeutický plán, ktorého súčasťou je edukácia, špeciálna individuálna rehabilitácia, nácvik stoja, chôdze, posilnenie oslabených svalov, nácvik správneho držania tela, funkčnosť chodidla bez ortopedických vložiek pomocou cvikov a prinavrátiť k zdravému a funkčnému postoju, pohybu a chôdze. Dôležitou súčasťou je ale aj nácvik cvičení pre vlastnú potrebu a kontrolné vyšetrenie s odstupom času.

Najčastejšie problémy chodidiel

Najčastejšími problémami - bolesťami na chodidle sú bolesti priehlavku s bolestivou chôdzou a propagáciou až do predkolenia, bolesti vonkajšej strany chodidla s propagáciou až do predkolenia časté u tanečníkov, bolesti päty – ostroha na päte, ktoré poznajú mnohí až v štádiu tvorby kalcifikátov s veľmi bolestivou až nemožnou normálnou chôdzou, bolesti plosky nohy, zapríčinené jej preťažovaním a s tým súvisiacou zápalovou reakciou plosky. Netreba však zabúdať na už spomenuté chronické a po liečbe neustupujúce bolesti kĺbov dolných končatín a chrbtice, ktorých príčina môže byť v chodidle, ale aj tzv. haluxy – vybočené palce nôh.

Starostlivosť o nohy doma a prevencia bolestí nohy

1. Pohyb svalov nôh pomáha dostať prebytok tekutín nazhromaždených v nohách tam, kam patrí, čím viditeľne redukuje opuchy nôh a zlepšuje prekrvenie nôh. Stačí párkrát zakrúžiť členkami, nohy ohýbať v kolenách, postaviť sa na špičky. Veľmi vhodným je okrem chôdze aj plávanie a bicyklovanie. Pomáha aj dostatočne vysoké vyloženie nôh v ľahu na chrbte, alebo aj počas spánku podloženie nôh vankúšom.

2. Dôležitá je kvalitná obuv a kvalitné neškrtiace ponožky.

3. Čistenie a umývanie nôh minimálne raz denne pre odstránenie nečistôt a potu.

4. Dokonalé vysušenie nôh hlavne medzi prstami a ich následné zvlhčenie a premastenie vhodným krémom.

5. Pravidelné odstránenie odumretej zrohovatenej vrstvy pokožky.

6. V prípade cukrovky odporúčaná pravidelná kontrola chodidiel (krvný obeh, rany a ich komplikované hojenie).

MUDr. Marián Markech, MPH
lekársky riaditeľ, lekár Fyziatrie, balneólogie a liečebnej rehabilitácie
Hendi centrum Piešťany
 
01 - Modified: 2023-04-13 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chodenie naboso má mnoho benefitov, diabetici by sa mu mali vyhnúť 02 - Modified: 2022-09-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za bolesťami lýtok sa skrývajú aj ploché nohy 03 - Modified: 2022-06-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako mi môže pomôcť NEUROtest? 04 - Modified: 2022-06-01 08:21:55 - Feat.: 0 - Title: Najčastejšie kožné zmeny diabetikov
01 - Modified: 2022-11-14 14:00:00 - Feat.: - Title: Rakovina prostaty môže byť v ranom štádiu bez príznakov: Akým vyšetrením sa dá odhaliť? 02 - Modified: 2022-07-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Krajské srdce na dlani aj pre DIASABI 03 - Modified: 2022-05-17 07:33:49 - Feat.: - Title: Diabetici 1. typu v Luhačoviciach
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 00:38