Naša energia a spánkové cykly sú teda úzko prepojené s našou výživou.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Únava po jedle: Môžu za ňu cukry aj hormóny

24.10.2023, 09:00

Prečo nás jedlo dokáže unaviť a ako tomu čeliť? Ktorým potravinám je dobré sa vyhnúť?

Únava po výdatnom jedle je začiatkom procesu, na ktorého konci strava dodá organizmu novú energiu. Tento proces však chvíľu trvá, v počiatočnej fáze náš organizmus energiu spotrebováva. Keď zjeme nejaké jedlo, vyvolá to rad udalostí v črevách a v celom organizme. Má to vplyv nielen na aktivitu čriev. Jedným z faktorov, ktorý vedie k ospalosti, je meniaca sa hodnota krvného cukru po konzumácii.

Keď jeme potraviny s vysokým obsahom cukru, môže to spôsobiť, že hladina cukru v krvi stúpa a potom rýchlo klesá. A práve to môže viesť k náhlej únave. Významnú úlohu v našich náladových a spánkových cykloch majú hormóny, predovšetkým sérotonín. A to sa tiež prejavuje po jedle.

Sérotonín je spájaný s únavou kvôli jeho dobre známym účinkom na spánok, letargiu, ospalosť a stratu motivácie. Tým, že zjeme jedlo, ktoré nám chutí, uvoľňuje sa sérotonín, ktorého vyššie hodnoty vedú k silnejšiemu pocitu únavy.

A čo robiť s ospalosťou?

Pôsobenie cukru a sérotonínu naznačuje, že rôzne pokrmy vedú k rôznemu pocitu únavy. Ktorým z nich je teda dobré sa vyhnúť, ak nás trápi popoludňajšia únava? Najviac unavujú pokrmy s vyšším obsahom cukru vrátane sacharidov. Ospalosť tiež môžu spôsobiť potraviny bohaté na aminokyselinu tryptofán. Tryptofán sa podieľa na vylučovaní sérotonínu. Nachádza sa v mnohých potravinách bohatých na bielkoviny, ako je syr, vajcia, morčacie mäso a tofu.

Ospalosť môžeme znížiť napríklad tým, že do jedálnička zahrnieme potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktorá pomôže stabilizovať hladinu cukru v krvi. Snažte sa tiež jesť pravidelne a vyhnite sa konzumácii veľkých porcií. Tými môžete preťažiť tráviaci systém, takže sa budete cítiť unavení a malátni.

Ak vás však pocit únavy po jedle silne trápi, môže to signalizovať príznak zdravotných problémov. V takom prípade odporúčam navštíviť lekára.

Naša energia a spánkové cykly sú teda úzko prepojené s našou výživou. Zloženie jedla a načasovanie stravovania môže mať veľký význam pre náš spánok a celkovú produktivitu.

Čo ešte môže narušiť spánok?

Strava bohatá na vlákninu, chudobná na nasýtené tuky a s príjmom cukrov v kontrolovanej miere môže významne prispieť ku kvalitnejšiemu a k dlhšiemu spánku. Tieto potraviny sa pomalšie trávia, a tak udržiavajú stabilnejšiu hladinu cukru v krvi, čo pomáha upraviť naše cirkadiánne rytmy, alebo inými slovami, náš vnútorný biologický hodinový cyklus.

Naopak, potraviny bohaté na sacharidy a jednoduché cukry môžu narušiť spánok a viesť k náhlym výkyvom energie. Takisto, príliš veľké porcie jedla môžu spôsobiť nadmerné zaťaženie tráviaceho systému a viesť k únave.

Niekedy sa prejavuje únava aj ako výsledok nedostatku dôležitých vitamínov a minerálov. Nedostatok železa, vitamínu D a niektorých skupín vitamínu B môže viesť k chronickej únave.

Ak chcete mať viac energie a vyhnúť sa únave po jedle, môžete vyskúšať nasledujúce tipy:

1. Jedzte menšie a častejšie jedlá: Namiesto troch veľkých jedál denne skúste jesť menšie porcie a pridajte do svojho jedálnička zdravé desiate alebo občerstvenia. Týmto spôsobom môžete zabrániť nárazovým výkyvom hladiny cukru v krvi a zároveň udržať svoj metabolizmus v chode.

2. Zahrňte do stravy viac vlákniny: Vláknina pomáha udržať stabilnejšiu hladinu cukru v krvi a zaisťuje dlhodobejšie uvoľňovanie energie. Zahrňte do svojej stravy viac celozrnných produktov, ovocia, zeleniny a strukovín.

3. Obmedzte príjem rýchlych cukrov: Rýchle cukry, ako sú tie v sladkostiach, pečive alebo sladených nápojoch, môžu spôsobiť náhly nárast hladiny cukru v krvi, čo môže viesť k ospalosti a únave. Namiesto toho sa snažte konzumovať komplexné sacharidy, ako sú celozrnné produkty, ktoré poskytujú dlhodobejšie uvoľňovanie energie.

4. Dopĺňanie tekutín: Dehydratácia môže tiež viesť k únave. Uistite sa, že počas dňa pijete dostatok vody.

5. Pohyb po jedle: Krátka prechádzka alebo mierny strečing po jedle môže pomôcť tráveniu a zvýšiť hladinu energie.

6. Správne načasovanie jedla: Snažte sa plánovať svoje jedlá tak, aby ste mali energiu, keď ju najviac potrebujete. Napríklad, ak máte poobednú schôdzku alebo cvičenie, snažte sa jesť ľahší obed.

7. Pozor na skrytý alkohol a kofeín: Aj keď môžu tieto látky krátkodobo zvýšiť hladinu energie, môžu tiež viesť k väčšej únave, keď ich účinky opadnú.

Michael Achberger
osobný tréner a poradca v súvislosti so stravou, s cvičením a motiváciou
01 - Modified: 2023-10-19 06:17:40 - Feat.: 0 - Title: Úprava stravy pri nízkom krvnom tlaku 02 - Modified: 2023-07-24 15:52:09 - Feat.: 0 - Title: Diabetes vám môže zaklopať na dvere: Zamerajte sa na dedičnosť, stravu a fyzickú aktivitu 03 - Modified: 2023-03-16 08:50:16 - Feat.: 0 - Title: Minerály. Telo bez nich nedokáže fungovať 04 - Modified: 2022-07-29 08:21:40 - Feat.: 0 - Title: Spoznajte signály chorej pečene
01 - Modified: 2022-06-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Energiu môžeme doplniť jedlom, pohybom aj pitným režimom 02 - Modified: 2015-02-27 07:21:23 - Feat.: - Title: Keď budete jesť tieto potraviny, predídete jarnej únave 03 - Modified: 2014-10-12 19:28:39 - Feat.: - Title: Ste unavení? Môže to byť prvý signál ochorenia 04 - Modified: 2014-05-31 20:44:10 - Feat.: - Title: Čas na jarnú očistu 05 - Modified: 2011-10-26 06:35:57 - Feat.: - Title: Som unavený, ale liečim sa
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 06:04