Liečba inzulínom je základným pilierom komplexnej starostlivosti o pacientov.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Diabetikom CHÝBAJÚ inzulíny

04.04.2023, 09:00

https://dia.hnonline.sk/dia/zivot-s-diabetom/554904-dolezitost-liecby-inzulinom

Je to už viac mesiacov, čo sa diabetici naháňajú za svojimi liekmi. S receptom putujú od jednej lekárni k druhej. Často s negatívnym výsledkom. K svojmu lieku sa nevedia dostať, ak áno, tak s ťažkosťami. Bez inzulínu im totiž hrozia zdravotné komplikácie či kolaps s fatálnymi dôsledkami. „Tretinu svojho času venujem tomu, že zháňam pre diabetikov inzulíny a naháňam ich po celom Slovensku. Bežne sa mi stane, že idem do Bratislavy na služobnú cestu a naspäť veziem inzulíny do Žiliny aj do iných miest, ktoré mám po ceste,“ hovorí Ing. Jozef Borovka, prezident pacientskeho združenia Zväz diabetikov Slovenska. Tiež je jedným z tých, komu diagnostikovali diabetes, keď mal 40 rokov.

Diabetes je podľa neho diagnóza, ktorej sa nedá zbaviť a inzulín je pre pacientov s prvým typom život zachraňujúci liek. Užívajú ho aj pacienti s druhým typom. Borovka tvrdí, že sa s diabetom musel naučiť žiť a svojim spôsobom aj skamarátiť. Pokiaľ ide o súčasnosť diabetikov, doba podľa neho nie je priaznivá. „Máme k dispozícii moderné lieky, pomôcky, ale v zdravotnej starostlivosti sa diabetik stretáva s nedostatkom, keďže vypadávajú niektoré inzulíny,“ konštatuje Borovka s tým, že niekedy sa podarí lekárnikovi liek doobjednať, ale v mnohých prípadoch nie. „Potom sa to rieši náhradami ale máme skúsenosť, že vypadávajú aj tie náhrady,“ dodáva.

Výpadky potvrdzujú aj lekári

Diabetikovi v jeho probléme môže pomôcť len lekárnik alebo lekár. Môže sa obrátiť na svojho diabetológa, ktorý ho potom musí prestaviť na iný typ inzulínu a to nejde z jedného dňa na druhý. Lekári sa s týmto problémom stretávajú vo svojich ambulanciách. „V poslednom čase chýbal inzulín Insuman Comb 25 v predplnenom pere Solostar a boli tiež výpadky takzvaných premixovaných inzulínových analógov,“ hovorí docent Zbynek Schroner, diabetológ a hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy.

Nedostatky viacerých inzulínov potvrdzuje aj docentka Viera Doničová, diabetologička a predsednícka Slovenskej diabetologickej spoločnosti. „Výpadok inzulínov bol predovšetkých u niektorých bezdoplatkových preparátov: Insuman rapid, Insuman basal. Mixované inzulíny Insuman Comb 25, Humulin MIX 25 majú dlhodobý výpadok. Domnievame sa, že príčinou výpadku by mohol byť reexport,“ myslí si Doničová.

Pacientom, ktorý užívali tieto inzulíny, takéto výpadky komplikujú život a ohrozené je aj ich zdravie. „Samozrejme môže to byť problém, ak je pacient dlhodobo nastavený na nejaký inzulín a vy ho musíme rýchlo prestaviť na nejaký iný, aj keď podobný inzulín, ale môže to viesť k rozkolísaniu jeho glykémií a trvá to potom určite nejaký čas, kým ho opäť skompenzujeme,“ vysvetľuje docent Schroner.

Siahajú si hlbšie do peňaženky

Ďalším problémom, s ktorým musia diabetici zápasiť, je aj finančná stránka. Chýbajúce inzulíny totiž boli pre pacientov bez doplatkov. Za iné typy inzulínov, na ktoré ich musia lekári prestaviť, už musia doplácať. Docentka Doničová vysvetľuje, že po predpise receptov pacienti chodia po viacerých lekárňach a potom sa telefonicky hlásia na ambulancii, že inzulín je nedostupný. „Pacienta musíme prestaviť na iný inzulínový preparát a často aj na taký, ktorý už nie je bezdoplatkový,“ vysvetľuje.

Doplatky sa pritom môžu pohybovať v desiatkach eur. Pre pacientov s diabetom, ktorí mnohí žijú z invalidných dôchodkov, je to veľká finančná záťaž. Okrem toho, často užívajú aj ďalšie lieky na iné chronické choroby (srdce, obličky či cievy). „Cukrovka pritom nie je ojedinelé ochorenie. Ide ruka v ruke s inými diagnózami. Denne užívame aj za hrsť liekov,“ uvádza Borovka.

Pani Alena nechá v lekárni od 30 do 50 eur. „Z môjho dôchodku je to veľa, ale čo mám robiť? Mám šťastie, že mi pomáhajú moje deti,“ hovorí dôchodkyňa. Podobne ako ona sú na tom aj ďalší. Mnoho z nich však nemá také šťastie, že im prispievajú potomkovia. Borovka tvrdí, že mnohí si potom niektoré lieky ani z lekárne nevyzdvihnú. Často ide o lieky na vysoký krvný tlak či iné choroby. Vysoký tlak totiž nebolí, no ak sa nelieči, neskôr môže viesť k srdcovému infarktu. „Už samotná cukrovka skracuje život pacientov až o 6 rokov, a to vtedy ak pacient nemá žiadne iné komplikácie. Ak diabetik prekoná infarkt alebo mozgovú príhodu, je pravdepodobné, že sa jeho život skráti až o 12 rokov,“ hovorí Borovka s tým, že ak je prítomná aj chronická choroba obličiek bilancia prežitia sa ešte zhoršuje na mínus 16 rokov.

Nedostatok liekov sa riešil už v minulosti

Ešte pred niekoľkými rokmi boli na Slovensku nedostatkové aj iné lieky, najmä pre epileptikov, kardiakov, reumatikov aj psychiatrických či onkologických pacientov. Chýbali aj antibiotika. Dôvodom bol reexport – predaj liekov do zahraničia. Naše ceny liekov patrili v Európe medzi tie najnižšie, preto sa niektoré firmy rozhodli urobiť si biznis na úkor zdravia pacientov. Hlavnými aktérmi podieľajúcimi sa na vývoze liekov boli niektoré distribučné spoločnosti a lekárne. Novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach (začala platiť od roku 2017) reexport obmedzila. Zaviedol sa aj emergentný systém, ktorého cieľom je do 48 hodín zabezpečiť liek pre lekáreň. V prípade, ak liek nebude dostupný u veľkodisribútora, lekárnik pošle anonymizovaný recept, na základe ktorého musí držiteľ registrácie/výrobca žiadaný humánny kategorizovaný liek do 48 hodín dodať lekárni. Cieľom novely zákona o liekoch bolo zabezpečiť dostatok liekov pre pacientov. Pri mnohých liekoch sa situácia napravila, avšak zrejme pri niektorých sa, naopak, ešte zhoršila.

Ministerstvo radí kontaktovať lekára

Oslovili sme aj ministerstvo zdravotníctva s otázkami, ako si ministerstvo vysvetľuje nedostatok inzulínov a či pripravuje nejaké opatrenie, aby zabránilo takýmto výpadkom. Z rezortu sme dostali odpoveď, že za dostupnosť lieku zodpovedá výrobca liekov. „Ministerstvo zdravotníctva s výrobcami komunikuje. V prípade že nie je dostupný konkrétny liek, a nie je možne ho objednať cez emergentný systém, pacient by mal kontaktovať svojho lekára, ktorý mu môže predpísať alternatívny liek,“ uvádza v stanovisku rezort zdravotníctva.

Hoci je za výpadok liekov zodpovedný výrobca, ministerstvo zdravotníctva môže výrobcu pokutovať, pokiaľ nezabezpečí dostatok liekov. Na otázku, či môže viesť konanie a udeliť výrobcovi pokutu, rezort neodpovedal.

Čo je inzulín?

Cukrovka je diagnózou, ktorú ešte pred niekoľkými rokmi znamenala istú smrť. V roku 1921 bol vynájdený inzulín, ktorý dnes zachraňuje a skvalitňuje životy pacientom s diabetom.

Inzulín je hormón vylučovaný podžalúdkovou žľazou (pankreasom) zložený z aminokyselín. Prvoradou úlohou inzulínu je regulovať hladinu cukru v krvi, teda pôsobí na prenikanie glukózy do buniek. Zvyšuje využitie glukózy v tkanivách a ukladanie glykogénu v pečeni a vo svaloch. Pri zníženej tvorbe inzulínu vzniká ochorenie diabetes mellitus (cukrovka), v krvi sa hromadí glukóza vzniká hyperglykémia. Dlhodobá vedie k vážnym zdravotným komplikáciám.

Najefektívnejšia liečba diabetu

Liečba inzulínom je podľa docenta Schronera základným pilierom komplexnej starostlivosti o pacientov s diabetom 1. typu. „Pacienti s týmto typom sú životne závislí od podávania inzulínu,“ vysvetľuje. Inzulín si pravidelne aplikuje aj 30 – 40 % pacientov s diabetom 2. typu. Táto liečba by však prospela oveľa väčšiemu počtu diabetikov. Viaceré výskumy dokázali, že včasný začiatok terapie inzulínom lepšie upravuje hladinu glukózy a dokonca aj zachováva časť beta-buniek, ktoré v pankrease produkujú hormón inzulín. Najnovšie lekárske poznatky tiež potvrdzujú, že čím skôr sa pacientovi s diabetom nasadí inzulín, tým úspešnejšie je možné zastaviť rozvoj diabetu a zabrániť vzniku diabetických komplikácií (zlyhanie obličiek, slepota, amputácia dolných končatín, poškodenie ciev).

Inzulín je tiež považovaný za najefektívnejší spôsob znižovania vysokých glykémií. Správna dávka inzulínu dokáže rýchlo a účinne znížiť hladinu glykémie na požadovanú hodnotu.

Ako postupovať, ak je váš liek zrazu nedostupný?

Asociácia na ochranu práv pacientov uvádza, že nastavovanie liečby u pacienta s chronickým ochorením trvá v niektorých prípadoch aj zopár mesiacov. „Lekár spolu s pacientom skúša viacero alternatív, až kým spoločne nenájdu liek, ktorý je na dané ochorenie účinný, a nielen to. Dôležité je, aby sa znášal aj s inými liekmi, ktoré pacient užíva a zároveň nemal pre pacienta závažné vedľajšie účinky. O to horšie pacient vníma, keď sa jedného dňa v lekárni dozvie, že jeho liek už na Slovensku nie je dostupný,“ uvádza asociácia v projekte Lieky s rozumom.

Pokiaľ sa dlhodobo liečite na nejaké chronické ochorenie, je vhodné mať podľa asociácie doma v zásobe lieky na najbližšie obdobie. „Ak je liek vo vašej lekárni nedostupný, lekárnik vám bude vedieť poradiť, či ide o celkový výpadok alebo len nie je naskladnený v konkrétnej lekárni. V takom prípade má lekáreň možnosť liek objednať,“ radí asociácia.

V prípade, že ide o dlhodobý výpadok, môže vám váš lekárnik odporučiť alternatívny generický liek, teda rovnocenný liek s tou istou účinnou látku. „Ak takýto postup nie je možný, prípadne výpadok výrazne prevyšuje čas, kedy budete liek potrebovať, kontaktujte svojho lekára, ktorý vám navrhne novú vhodnú liečbu,“ dodáva asociácia.

Dôvody nedostupnosti lieku

Nedostupnosť lieku v lekárni môže byť len dočasná, a to na niekoľko týždňov až mesiacov. Jej príčinou môže byť:

- dočasná neschopnosť výrobcu, resp. distribútora dodávať liek

- regulačné dôvody, napr. súvisiace s procesom kategorizácie

- stiahnutie istej šarže lieku z predaja, prípadne stiahnutie všetkých šarží

- dočasné pozastavenie registrácie lieku

Trvalý výpadok lieku môže byť následkom zrušenia dodávok na slovenský trh alebo zrušenia registrácie.

01 - Modified: 2023-02-21 13:01:25 - Feat.: 0 - Title: Inzulínová pumpa a senzor 02 - Modified: 2023-01-19 12:03:39 - Feat.: 0 - Title: Ako uchovávať inzulín, aby neuškodil, ale pomáhal? Nesvedčí mu mráz, chlad ale uvíta 03 - Modified: 2022-12-08 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kým si nepichám inzulín, nie je to vážne. Omyl! 04 - Modified: 2022-11-10 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Inzulínová pumpa – predvoj umelého pankreasu
01 - Modified: 2024-01-29 10:26:33 - Feat.: - Title: Čo sú to Langerhansove ostrovčeky? 02 - Modified: 2023-06-30 09:26:27 - Feat.: - Title: Cestovanie s cukrovkou: Na čo si dať pozor? 03 - Modified: 2023-04-27 13:47:50 - Feat.: - Title: Inzulínové tabletky, hudba budúcnosti? 04 - Modified: 2024-03-28 09:37:54 - Feat.: - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára 05 - Modified: 2023-03-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Mýty a fakty o diabete
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 13:51