Liečba rázovými vlnami pomáha pri bolestiach kĺbov a chrbtice, svalových poraneniach alebo poúrazových stavoch.Foto: Pixabay
StoryEditor

Pri bolestiach svalov a kĺbov pomáha liečba rázovými vlnami

06.04.2023, 09:00

Ide o unikátnu technológiu, ktorá má okamžitý analgetický aj dlhodobý regeneračný efekt. Aplikácia prístrojom je bezbolestná.

„Vďaka unikátnej kombinácii dvoch technológií – diatermie a piezoelektrickej rázovej vlny má okamžitý analgetický aj dlhodobý regeneračný hĺbkový efekt pri bezbolestnej aplikácii," vysvetľuje MUDr. Miriam Dziaková, primárka Oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura  v Košiciach.

Pomôže tiež pri bolestivých úponoch svalov (bolesti známe ako: tenisový lakeť, golfový lakeť, ostroha pätovej kosti), burzitíde, kalcifikátoch v mäkkých štruktúrach, pri bolestiach kĺbov a chrbtice, karpálnom tuneli, pri svalových poraneniach alebo poúrazových stavoch.

 

Špeciálne programy pri ochoreniach platničiek aj škola chrbta

Liečba rázovými vlnami nie je hradená zo zdravotného poistenia. Prvé podanie je zdarma, následné sú platené pacientom. Ten musí mať dokumentáciu o predchádzajúcej liečbe a výmenný lístok – vtedy za vyšetrenie neplatí. Ak si sám žiada vyšetrenie a liečbu a chce si ju aplikovať, napríklad z estetických dôvodov, platí aj za vyšetrenie.

Oddelenie fyziatrie, balneológie  a liečebnej rehabilitácie ponúka širokú škálu fyziatricko - rehabilitačných postupov pohybovej liečby ako sú liečebné masáže, manuálna a prístrojová lymfodrenáž, reflexné cvičenia podľa Vojtu, NDT Bobath, metódu p. Kabáta, DNS metódu, SM systém, proprioceptívne neuromuskulárne techniky na zlepšenie koordinácie a stability a ďalšie.

„Máme aj špeciálne programy ako je Vertebrogénny program pri ochoreniach platničiek a iných štrukturálnych alebo funkčných poruchách chrbtice vrátane školy chrbta, rehabilitačný program pri osteoporóze a inštruktáž životosprávy, komplexný rehabilitačný program  pri lymfedémoch, rehabilitačný program pri vrodených a získaných poruchách pohybového systému, centrálnych tonusových a koordinačných poruchách u detí, ich prevenciu a liečbu,“ konštatuje primárka.

Pacienti môžu využiť tiež rehabilitačný program pre deti s chybným držaním tela alebo skoliózou, program pre liečbu funkčnej ženskej sterility, pri bolestivých poruchách menštruačného cyklu či inkontinencii.

Škola chrbtice je zameraná na inštruktáž správnej pohybovej životosprávy pri bežných denných aktivitách. Plantoskopické vyšetrenie detí a dospelých je zamerané na vyšetrenie chybnej pozície alebo deformity nohy, ktoré sa pri zreťazení funkčných porúch môže prejavovať bolesťami nielen dolných končatín, ale aj chrbtice a hlavy.  

 

Pomoc pri celulitíde

„Ak  niekto trpí pre celulitídu v problémových partiách tela, ochabnutým svalstvom  na vnútornej ploche ramien, stehien, odporúčame mu kúru bezbolestnými rázovými vlnami v kombinácii s diatermiou prístrojom Shockwave Dual Power,“  vysvetľuje primárka Dziaková. Ide o patentované zariadenie, ktoré vytvára synergický stimul   a spája bezbolestnú rázovú vlnu, Tecar terapiu a transdermálnu vehikuláciu. „Po absolvovaní kúry je výsledkom vyhladená koža, jej omladenie, ovplyvnenie celulitídy a zmenšenie obvodu ošetrovaných oblastí tela.“

Liečba sa odporúča pri celulitíde, lymfedéme a obezite. Sú však aj prípady, kedy sa využiť nedá. Kontraindikáciou sú poruchy krvnej zrážanlivosti, užívanie antikoagulačných prípravkov, nádorové ochorenia, liečba kortikoidmi,  akútne infekcie kože v ošetrovanej oblasti, stavy po prekonanej tromboflebitíde a flebotrombóze, dekompenzovaných interných ochoreniach, zavedenom kardiostimulátore a kovových implantátoch v mieste ošetrovania, ale tiež tehotenstvo a šestonedelie.

 

 

01 - Modified: 2023-02-21 14:35:21 - Feat.: 0 - Title: Keď štrajkuje chrbát, pomôže fyzioterapia 02 - Modified: 2022-10-18 16:23:10 - Feat.: 0 - Title: Za bolesťou hlavy býva často ďalekozrakosť 03 - Modified: 2022-09-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za bolesťami lýtok sa skrývajú aj ploché nohy
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 00:21