StoryEditor

Hantuchová po dráme prehrala, Češky už víťazkami

22.04.2007, 16:40
Autor:
SITASITA
České tenistky už majú istotu postupu do letného stretnutia o postup do elitnej osmičky Pohára federácie 2008 reprezentačných družstiev žien.

Rozhodla o tom už prvá nedeľňajšia dvojhra na antuke Sibamac arény Národného tenisového centra v Bratislave, v ktorej v súboji jednotiek oboch tímov Nicole Vaidišová zdolala domácu Danielu Hantuchovú za 168 minút 6:2, 6:7 (1), 6:3 a pridala postupový tretí bod Česka. Slovenka už prehrávala 2:6 a 1:4, ale bojovnostou a zlepšeným výkonom napokon dostala zápas do tretieho setu. V ňom o víťazstve ôsmej hráčky sveta nad štrnástkou počítačového poradia rozhodol lepší servis a tiež pevnejšie nervy.
Slovenky teraz čaká 14. - 15 júla boj o zotrvanie v II. svetovej skupine medzi šestnástkou najlepších tímov na svete. Najbližšieho súpera zverenky kapitána Mojmíra Mihala spoznajú v stredu 25. apríla, keď je na programe žreb.
V súboji Slovenska s Českom teraz nasleduje štvrtá dvojhra, v ktorej už za rozhodnutého stavu proti sebe nastúpili "náhradníčky" Magdaléna Rybáriková a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Slovensko - Česko 0:3 - po úvodnej nedeľňajšej dvojhre (ČR už má istotu postupu do júlového stretnutia o účasť v I. svetovej skupine 2008)

Daniela Hantuchová - Nicole Vaidišová 2:6, 7:6 (1), 3:6 za 168 minút

Súboj jednotiek pod spolovice otvorenou strechou NTC mal od začiatku neštandardný priebeh. Po expresnej prvej "čistej" hre z rakety Vaidišovej prišiel vyše 20-minútový maratón pri podaní Slovenky. Hantuchová odvrátila osem brejkbalov mladej Češky, ale deviaty už nie. Táto hra poznačila zostávajúci priebeh prvého setu. Mierne frustrovaná slovenská hráčka v ňom uhrala len dva gemy, keď v rýchlosti a agresivite úderov nestačila na nabudenú súperku. Hantuchová však najviac zaostávala na podaní, keď prehrala všetky svoje servisy. Napriek tomu obraz hry nezodpovedal výške skóre, no pre Slovenku to bolo málo platné.
Rodáčka z Popradu nezachytila ani úvod druhého setu. Rýchlo prehrávala 0:2 a po dvoch nevyužitých brejkbaloch aj 0:3. Potom konečne po prvý raz využila výhodu podania a znížila na 1:3. Za stavu 4:2 podávala Vaidišová a pri jej výhode čiarový rozhodca ukrátil Hantuchovú o dobrú loptičku, ktorá pristála na čiare. Slovenská hráčka aj diváci mohutne protestovali až vyviedli Češku z konceptu a tá urobila vzápätí dvojchybu. Emóciami nabitý gem vyhrala napokon Slovenka a znížila na 3:4. Vlastné podanie potom využila na vyrovnanie na 4:4 a začala sa dráma. Vaidišová neuhla a svoj servis jasne vyhrala na 5:4. Hantuchová však odpovedala najlepšie odservovanou hrou v stretnutí, keď nasúkala tri esá a upravila na 5:5, Češka vzápätí opäť vyhrala svoje podanie, a Slovenka znova podávala na udržanie sa v zápase. Túto situáciu aj s frenetickou podporou publika zvládla, hoci Vaidišová si vynútila tri zhody. Tajbrejk bol už jednoznačnou záležitosťou slovenskej hráčky. Sedemnásťročná Češka ho nezvládla najmä psychicky, keď jednoduché údery posielala do siete. Hantuchová vyhrala tajbrejk 7:1 a po dvoch hodinách boja si vynútila tretí rozhodujúci set.
V ňom sa rozpútal boj o každú loptičku. Za stavu 1:1 Slovenke po dlhšom čase vôbec nevyšlo podanie. Prehrala ho čistou hrou, v závere urobila dvojchybu a potom sa nechala ošetriť. Po takmer 10-minútovej prestávke sa pokračovalo a Vaidišová výborne odpodávaným gemom zvýšila na 3:1. Hantuchová sa skoncentrovala a čistou hrou znížila na 2:3. Slovenská tenistka bojovala, ale rodáčka z Norimbergu sa zakaždým pri svojom podaní výborne skoncentrovala a do konca zápasu ho už ani raz súperke nepustila. Za stavu 3:5 Hantuchová do tretice podávala na udržanie v zápase a tentokrát to už nezvládla. Vaidišová premenila za stavu 40:15 prvý mečbal, keď po jej stopbale skončila loptička z rakety Slovenky v sieti. Vaidišová po štvrtý raz v kariére zdolala Hantuchovú a získala pre Česko rozhodujúci tretí bod.

Hlasy:
Daniela Hantuchová (SR): "Dala som do toho všetko, ale nevyšlo to. Rozhodlo v závere niekoľko loptičiek. Nicole dnes hrala veľmi agresívne a výborne podávala. Keby som mala tú možnosť ešte raz, prvý set by som hrala úplne inak. Bola som pomalá, ťažšie som sa rozbiehala. Neskôr to už bolo lepšie, ale napokon to nestačilo. Taký je tenis. Na megatívnu bilanciu s Vaidišovou som pred zápasom nehľadela. Je daná tým, že hrá proti mne naozaj dobre."

Nicole Vaidišová (ČR): "Som rada, že tú drámu som vyhrala a máme tento zápas ako družstvo víťazne za sebou. Som spokojná s tým, že som sa nenechala strhnúť do nejakých rýchlych ´winnerov´, ale vedela som počkať vo výmenách na svoju šancu. Na druhej strane som si to trochu skomplikovala vtedy, keď som sa nechala rozhodiť divákmi ako aj niekoľkými výrokmi čiarových rozhodcov. Nakoniec to však dobre dopadlo."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:46