StoryEditor

Minister Fronc nemá zatiaľ dostatočnú podporu pre nový školský zákon

06.09.2005, 11:35
Autor:
TASRTASR

Očakávaný školský zákon Ministerstvo školstva (MŠ) SR do legislatívneho procesu zatiaľ nepredloží. Bráni mu v tom politická situácia, a to aj napriek tomu, že k vládnemu koaličnému zoskupeniu troch strán sa pridal Ľubomír Lintner a niektorí poslanci za ANO. V Banskej Bystrici to potvrdil šéf rezortu Martin Fronc. Pôvodne ho chcel minister predložiť na rokovanie v septembri.
"Akonáhle budem presvedčený, že je politická vôľa ho prijať a že je situácia politicky stabilná a že môže byť v legislatívnom procese v Národnej rade SR schválený, tak som pripravený tak učiniť. Tá parlamentná matematika hovorí o tom, že aj tri koaličné strany s poslaneckým klubom pána Lintnera majú stále málo hlasov," uviedol pre TASR minister Martin Fronc.
Zákon je podľa Fronca dostatočne pripravený, ale súčasná politická situácia nie je vhodná na jeho prijímanie. Predložiť ho teraz by bolo podľa neho hazardom. Svoj postoj zmení v prípade, že sa politická situácia upokojí a koalícia bude mať v parlamente aj bez Ruska a jeho prívržencov dostatočnú podporu.
Práve návrh školského zákona rozpútal v apríli roztržku medzi Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH) a Alianciou nového občana (ANO). Nominant ANO a vtedajší štátny tajomník MŠ a terajší minister kultúry František Tóth označil navrhnutý zákon za taký zlý, že ho nemožno opraviť. Napriek tomu rezort školstva opakovane informoval, že zákon predloží na jeseň tohto roka. Verejnosti ho ale bližšie nepredstavil. Zákon o výchove a vzdelávaní, takzvaný školský zákon, bol prijatý v roku 1984 a bol už 15-krát novelizovaný. Preto nezodpovedá súčasným požiadavkám. Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

mb tal

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:02