StoryEditor

Trest smrti vpichnutím injekcií sa používa už tridsať rokov

03.05.2007, 16:06
Autor:
SITASITA

Poprava smrtiacou injekciou môže znamenať pomalé umieranie, pri ktorom zostáva človek pri vedomí. Informoval o tom internetový portál lidovky.cz odvolávajúc sa na najnovšiu štúdiu lekárskeho časopisu PLoS Medicine. To je ale v rozpore so zákonmi, podľa ktorých majú odsúdení nárok na to, aby zomreli bezbolestne. Mnohí, takto odsúdení ale údajne zomierajú na udusenie, a teda bolestivo. Problematikou sa zaoberal vedecký tím zložený zo Španielov a Američanov pod vedením Leonidasa Koniarisa z Miamskej univerzity.
Spôsob popravy - čo najhumánnejší a najlacnejší, hľadá ľudstvo už od 19. storočia. V minulosti sa často využívalo stínanie gilotínou, stavali sa šibenice, neskôr sa začali využívať popravy na elektrickom kresle. S novým vynálezom - kombináciou troch látok, ktoré sa mali vpichnúť odsúdencovi do žily, prišiel v roku 1977 americký súdny lekár Jay Chapman. Prvá z látok - thiopental sodný má človeka do 15 sekúnd uspať, druhá - pankurónium, zastavuje dýchanie a následne sa vpichne tretia injekcia s obsahom chloridu draselného (KCl), ktorý zastaví srdce. Na to, aby mohli odsúdeného vyhlásiť za mŕtveho, by malo stačiť päť minút.
Tento spôsob popravy ako prví prijali ešte v tom istom roku zákonodarcovia v americkom štáte Oklahoma. Historicky prvým popraveným bol o päť rokov neskôr Texasan Charles Brooks. Tridsať rokov od zavedenia metódy sa táto používa v 37 z 38 amerických štátov, kde je zavedený trest smrti. Smrti v elektrickom kresle dal prednosť iba štát Nebraska. Injekcia, ako forma usmrtenia, sa využíva aj v Číne, Guatemale a na Filipínach. Ako ďalej server lidovky.cz uvádza, očití svedkovia popráv tvrdia, že niektorí odsúdení dostávajú po vpichnutí látok kŕče a snažia sa posadiť. V niekoľkých prípadoch im dokonca musia vpichnúť ďalšiu dávku KCl. Argumentom tých, ktorí sú proti tejto forme usmrcovania, je aj to, že pitvy preukázali nízke hladiny thiopentalu v tele, ktoré nestačia na to, aby zbavili človeka bolesti. Nie vždy dostačujúce sú aj dávky KCl, čo môže súvisieť aj s tým, že popravy nevykonávajú lekári, ale školený väzenský personál. Ten, hoci je školený, chybí oveľa častejšie, ako by to bolo v prípade lekárov. Často sa preto stáva, že účinné látky sa odsúdeným nedostávajú do krvného obehu, ale do svalu, resp. pod kožu, čím sa oslabuje ich účinok. V takom prípade ich usmrcuje pankurónium zastavujúce dych. Nízka dávka KCl zasa spôsobuje silné pálenie.
Takto mal zomrieť aj Ángel Nieves Díaz, odsúdený v osemdesiatych rokoch za účasť na lúpeži, pri ktorej bol usmrtený šéf jedného zo striptízových barov na Floride. Díaz tvrdil, že je nevinný a svedkovia v prípade tiež neboli veľmi presvedčiví. Popravili ho 13. decembra 2006. Po vpichnutí injekcií mal ešte 24 minút otvorené oči a pohyboval ústami. Za mŕtveho ho vyhlásili až 34 minút po začatí popravy, no aby skrátili jeho utrpenie, musel dostať ešte dodatočnú dávku KCl.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 16:01