StoryEditor

Štát pochybil pri predaji elektrární

16.12.2007, 18:35
Štát nemá v Slovenských elektrárňach podiel 34 percent, ale o zlomok percenta menej. Taliansky Enel totiž sprivatizoval o jednu akciu viac než si predstavitelia vlády predstavovali.

Chybu už priznávajú aj bývalí ministri druhej Dzurindovej vlády, ktorá elektrárne Talianom predala.

Znamená to, že Najvyšší kontrolný úrad nemôže preverovať hospodárenie elektrární. Minister hospodárstva chce kvôli lepšiemu dosahu na dominantného výrobcu elektriny meniť zákon.

 

Elektrárne pod kontrolou

Vtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko pripúšťa, že pri predaji akcií došlo ku chybe. Je však presvedčený, že v tomto prípade nejde o závažné pochybenie, ktoré by Enelu umožňovalo, aby si v podniku „robil čo chcel“. Problém nevidí ani v tom, že Najvyšší kontrolný úrad nemá na podnik dosah.

„Kontrola elektrární je desaťnásobne profesionálnejšia v podaní bankových konzorcií než kontrola zo strany Najvyššieho kontrolného úradu. Dovolím si tvrdiť, že 95 percent pracovníkov kontrolného úradu by účtovníctvu, ktoré sa robí v elektrárňach, nerozumelo,“ hovorí Rusko.

 

Vinník neznámy

Hoci bývalí členovia vlády potvrdzujú, že k chybe mohlo dôjsť, každý vidí vinníka inde. „Pripúšťam, že pri výkone vládneho rozhodnutia mohlo dôjsť ku chybe. Za výkon toho uznesenia bolo zodpovedné ministerstvo hospodárstva,“ povedal bývalý podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš pre televíziu TA3.

Pavol Rusko si však zodpovednosť, ktorú mu chce Mikloš pripísať, pripustiť nechce. „Došlo k administratívnej chybe na strane Fondu národného majetku,“ tvrdí. Ani fond sa  však zodpovedným necíti. „Fond národného majetku presne naplnil uznesenie vlády,“ povedala jeho hovorkyňa Tatiana Lesajová.

Chyba mohla vzniknúť nepozornosťou úradníka alebo tým, že počet akcií nebol deliteľný tak, aby pri delení vyšlo celé číslo. Niekto tak musel dostať o akciu viac alebo menej.

Privatizačná zmluva je podľa zákona utajená, takže odpoveď vedia len zainteresovaní. K emisii nových akcií, ktorá by problém s delením mohla teoreticky vyriešiť, počas privatizácie nedošlo. Privatizačný poradca Peter Mitka zo spoločnosti PricewaterhouseCoopers pochybenia odmieta, postup výpočtu však odmietol komentovať. „Žiadna chyba sa tam nestala. Je to nezmysel, pozrite si zákon,“ odkázal.

 

Zmenia zákon

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek chce pre problémy s akciami zmeniť zákon, aby Najvyšší kontrolný úrad mohol hospodárenie firmy skontrolovať. „Dnes podľa zákona môže úrad preverovať len podniky s najmenej 34-percentnou účasťou štátu. Riešením je túto hranicu znížiť,“ vysvetľuje ministrov hovorca Branislav Zvara.

Rusko však vidí aj iné riešenie. Podľa neho by sa mohol štát dohodnúť s Enelom na spätnom odkúpení spornej akcie. „Keby si niekto sadol s vedením Enelu, za pol hodinu by to vyriešil,“ povedal exminister.

 

Štát má menšinu

Elektrárne to, že by fungovali bez kontroly, odmietajú. „Štát má zástupcov v predstavenstve aj dozornej rade, kontroluje nás daňový úrad, audítori a ako člena skupiny Enel nás nepriamo kontrolujú aj burzové orgány v Miláne a New Yorku,“ reagoval hovorca spoločnosti Juraj Kopřiva.

Zo siedmich členov predstavenstva v elektrárňach sú dvaja nominanti štátu. Ďalších dvoch nominantov má vláda v pätnásťčlennej dozornej rade. Osem miest patrí talianskemu investorovi, zvyšných päť obsadzujú zástupcovia zamestnancov.

Bývalá vláda predala talianskemu Enelu 66 percent akcií štátnych Slovenských elektrární za 839 miliónov eur. Jedným z argumentov privatizácie bolo, že štátnymi nominantmi riadený podnik je výrazne zadlžený a hospodárenie politicky nominovaných vedení spoločnosti neprospieva. V čase predaja zadlženie elektrární presahovalo štyridsať miliárd korún. Tento dlh sa novému vlastníkovi podarilo zreštrukturalizovať a výrazne znížiť. Spoločnosť už avizovala novú pôžičku na plánované investície, ktorá je najvyššia v slovenskej podnikateľskej histórii. Dlh elektrární by v najbližších rokoch podľa tvrdení zástupcov spoločnosti nemal prevýšiť tridsať miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:00