StoryEditor

GlaxoSmithKline má novú vakcínu proti H5N1

29.01.2007, 16:51
Autor:
TASRTASR

Vakcína novej generácie určená pre prípad ľudskej pandémie vtáčej chrípky od firmy GlaxoSmithKline bude predložená na schválenie príslušným orgánom EÚ.
Vakcína by mala stáť od 4 do 7 GBP, v prepočte 214 do 375 SKK, čo je približne cena štandardnej očkovacej látky proti bežnej chrípke. Vakcína obsahuje špeciálne prídavné látky, vďaka ktorým je v každej očkovacej dávke potrebná len veľmi malá dávka účinnej látky. Táto vlastnosť je pritom základom úspechu, pretože hlavnou výzvou pre farmaceutické firmy pri vytváraní očkovacej látky pre milióny ľudí je práve maximalizácia počtu dávok pri minimalizácii množstva antigénu alebo aktívnych zložiek.
Glaxo verí, že jeho vakcína je lepšia než konkurenčné prostriedky proti vírusu H5N1. Úspešnosť tejto vakcíny bola totiž pri testoch okolo 80 %.
Táto farmaceutická spoločnosť už v minulosti vyvinula aj prvogeneračnú vakcínu proti vtáčej chrípke, ktorá už minulý mesiac získala osvedčenie od Európskej medicínskej agentúry, no použiť sa má až v prípade oficiálneho vyhlásenia pandémie vtáčej chrípky.
Vírus vtáčej chrípky typu H5N1 postihuje predovšetkým vtáctvo. Za určitých okolností sa však prenáša aj medzi ľudskú populáciu. Od roka 2003 tento vírus oficiálne zabil 160 ľudí, v prípade vypuknutia celosvetovej pandémie vedci predpokladajú milióny mŕtvych.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 GBP = 53,561 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 23:33