StoryEditor

Spotreba cigariet nemá tendenciu výrazne klesať ani pri vyššej cene

30.05.2006, 18:55
Autor:
TASRTASR

Pokles legálnej spotreby cigariet na Slovensku je pravdepodobne spôsobený ich nelegálnou distribúciou cez ukrajinské hranice. Pre TASR to uviedol pracovník Inštitútu finančnej politiky Viktor Novysedlak. Odvolal sa pri tom na empirické výskumy, ktoré poukázali na fakt, že spotreba cigariet nemá tendenciu výrazne klesať pri vyššej cene.
Colná správa SR sa od marca minulého roka preto zamerala na slovensko-ukrajinskej hranici na odhaľovanie prípadov tzv. "cigaretovej turistiky". "V tomto roku sme do 1. mája zadržali viac ako 16 miliónov kusov cigariet v celkovej hodnote 16,6 milióna korún," uviedla pre TASR pracovníčka metodicko-informačného centra Colného riaditeľstva SR Andrea Zemanová. Finančný únik tak predstavoval približne 1,7 milióna Sk.
"Ministerstvo financií SR plánuje v tomto roku vybrať na spotrebnej dani z tabaku a tabakových výrobkov viac ako 12 miliárd Sk," informoval Novysedlak. Od roku 2000 sa výber tejto dane takmer strojnásobil. Kým v roku 2000 išlo do štátnej pokladnice približne 4,7 miliardy Sk zo spotrebnej dane z tabaku a tabakových výrobkov, vlani to bolo už viac ako 11 miliárd. Napriek tomu však legálna spotreba cigariet klesá už niekoľko rokov, a to aj v dôsledku zvyšovania sadzieb.
Posledná novela zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov vstúpila do platnosti 1. januára tohto roka. Podľa nej škatuľka lacnejších cigariet zdražela približne o 7 Sk, cena luxusnejších značiek sa zvýšila o 9 až 10 Sk. Rovnakou mierou sa tak zaťažili lacné i drahé značky a ich ceny tak stúpli o 14 až 16 %. MF SR pôvodne navrhovalo zdraženie o 15 % u drahších a 26 % u lacnejších cigariet. Podľa poslancov ide o spravodlivý systém zdaňovania, v ktorom nie sú fajčiari lacných značiek, čiže prevažne spotrebitelia s nižším disponibilným príjmom, znevýhodňovaní oproti fajčiarom drahších značiek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:06