StoryEditor

Lacnejší plyn je určený najmä dôchodcom, ktorí plynom kúria a ohrievajú vodu

19.04.2007, 18:23
Autor:
TASRTASR

Avizované znížené cien plynu pre ľudí nad 65 rokov by sa malo týkať najmä tých odberateľov Slovenského plynárenského priemyslu, a. s., (SPP) ktorí používajú plyn na výrobu teplej vody a tepla. Najmenších odberateľov, ktorí ho využívajú iba na varenie, sa plánovaná zľava nedotkne.
Dôvodom je podľa hovorkyne SPP Dany Kršákovej skutočnosť, že po uplatnení zľavy, ktorá vychádza na 50 Sk mesačne, by poplatky týchto odberateľov nepokryli ani potrebnú administráciu. Rovnako si paušálnu zľavu 600 Sk na rok nebudú môcť uplatniť ani zákazníci SPP, ktorí odoberajú viac ako 6 500 kubických metrov (m3) plynu. V ich prípade by totiž podľa Kršákovej išlo o podporu vykurovania veľkých rodinných domov, a nie spotreby plynu chudobných dôchodcov. "Nejde o dokonalý model, ale najviac reflektuje možnosť nekomplikovanej administrácie s čo najlepším pokrytím cieľovej skupiny," zhrnula pre TASR aktuálny návrh plynární Kršáková. Jeho výhodou je podľa nej skutočnosť, že SPP môže administrovať nové tarify bez medzičlánku vo forme nejakej štátnej inštitúcie.
O dohode medzi predstaviteľmi vlády a SPP dnes informoval predseda vlády Robert Fico. Podľa jeho slov by mali mať od 1. júla tohto roka všetci zákazníci SPP starší ako 65 rokov nárok na paušálnu zľavu 600 Sk z ročných poplatkov za odber plynu. Návrh v tomto zmysle, ktorý vytvorí novú tarifu pre seniorov, predloží SPP v najbližšom čase Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Detaily novej úpravy cenových taríf, ktorá by sa mala týkať približne 200 000 osôb, pritom premiér neuviedol.
"Predstavitelia SPP hľadali spoločne so zástupcami vlády model, ktorý by pri súčasných celosvetovo vysokých cenách energií dokázal pomôcť sociálne slabším skupinám obyvateľstva," vysvetlila tento krok plynárni Kršáková. Nové tarify Plus Senior by sa mali týkať všetkých odberateľov SPP nad 65 rokov z odberateľských kategórií D2 a D3, teda s ročnou spotrebou od 200 do 6 500 kubických metrov. "Zvýhodnenie vo výške 600 Sk za rok, teda 50 Sk mesačne, by malo byť podľa návrhu premietnuté do zníženej fixnej mesačnej sadzby," doplnila Kršáková s tým, že SPP tento návrh predloží regulačnému úradu do 30. apríla tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:10