Model Zeekr 001 od čínskej značky Zeekr, ktorá spadá pod koncern Geely Automobile Holdings.FOTO: Reuters
StoryEditor

Európske značky trápi pokles výroby i hrozba lacných čínskych áut. Sú čoraz kvalitnejšie

13.03.2023, 15:40
Autor:
TASRTASRrperpe
  • Posledné roky neboli pre automobilový sektor vôbec dobré a automobilky sa musia poriadne obracať, aby aspoň čiastočne minimalizovali „škody“.
  • Podľa odborníkov z VÚB sa však treba pripraviť v roku 2023 na pokles výroby. Nasledovať by následne mohlo oživenie produkcie.
  • Zásadným rizikom sú pre európskych výrobcov aj čoraz kvalitnejšie a stále mimoriadne lacné modely z Číny, ktoré do EÚ prúdia.

Automobilový priemysel sa v strednej Európe naďalej trápi. Po pandémii sa musia automobilky vyrovnať nielen s nedostatkom čipov aj ďalších komponentov, vojna na Ukrajine im totiž zasa priniesla napríklad nedostatok káblových zväzkov. Uviedli to analytici VÚB Zdenko Štefanides a Michal Lehuta. Na Slovensku by pritom výroba automobilov mohla v roku 2023 výraznejšie klesnúť.

„Slovenské automobilky sa síce budú pripravovať na produkciu nových modelov, čo ich výrobu v tomto roku obmedzí, v horizonte niekoľkých štvrťrokov by to však už mohlo priniesť dlho očakávané oživenie,“ uviedli vo svojej analýze odborníci. Pripomenuli, že Oxford Economics v tomto roku Slovensku predpovedá ďalší pokles výroby automobilov, a to medziročne až o takmer 15 percent.

image

Automobilové „trójske kone“ z Číny sa tlačia vpred v európskych predajných tabuľkách

V roku 2024 by však malo prísť isté zotavenie s medziročným štvrtinovým rastom produkcie. Slabý rok 2023 pre automobilky predpovedá aj The Economist. Aj keď by celosvetové predaje áut mohli vzrásť, stále však budú výrazne zaostávať za doteraz rekordným rokom 2019, a to najmä v segmente firemných vozidiel. „Na stole“ pritom majú značky aj ďalší problém, čínsku konkurenciu.

Európske automobilky totiž ohrozujú lacné vozidlá z Číny, ktoré sú už podľa analytikov oveľa kvalitnejšie ako v minulosti a zároveň stále citeľne lacnejšie ako západná produkcia. Hovorkyňa najväčšej automobilky na Slovensku Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová priblížila, že počas predchádzajúceho roka automobilka začala s predsériovou výrobou nových generácií svojich modelov Volkswagen Passat a Škoda Superb.

image

Model Geely Geometry C od čínskej značky, ktorý čoskoro budeme vídať aj na našich cestách.

FOTO: Geely

„Výroba nových modelov bude integrovaná do existujúcej infraštruktúry. Počas uplynulého obdobia sa v tomto segmente uskutočnili rozsiahle práce naprieč celým výrobným procesom,“ spresnila. Spoločnosť podľa hovorkyne v tomto roku očakáva aj postupné zmierňovanie nedostatku polovodičov. Vyšší ako priemerný rast predaja by mali podľa analytikov zaznamenať najmä elektrické vozidlá, kde však opäť dominuje Čína a jej dostupné modely.

Aj na slovenský trh nedávno dorazili čínske novinky, ktoré majú potenciál strhnúť pod svoje krídla nejedného zákazníka inej značky. V prípade britsko-čínskej automobilky MG to budú o niečo náročnejší klienti Dacie, okrem tohto výrobcu však pribudnú v tomto roku na našich cestách aj vozidlá ďalšieho čínskeho giganta – značky Geely.

Čína pritom výrobu e-áut aj dotuje, kým Nemecko naopak ich podporu nedávno zmenšilo a čísla predajov e-áut následne extrémne klesli. Podobný scenár sa udial aj v krajine, ktorú prezývajú rajom elektromobilov – v Nórsku – kde taktiež nedávno zmenili uplatňovanie či platnosť benefitov pre kúpu alebo vlastníctvo elektromobilov. „Ich výroba je o niečo jednoduchšia na časť motora, a tak aj na pracovné sily. Väčší podiel pridanej hodnoty v nich tak bude tvoriť okrem batérií aj elektronika a softvér,“ upozornili analytici VÚB.

image

Čínska novinka, ktorá ma šancu zabodovať. S plug-in hybridom si však príliš nerozumie

Osud spaľovacích motorov, ktorých výrobu chce Európska únia po roku 2035 zakázať, by podľa nich ešte mohli aspoň čiastočne zachrániť syntetické palivá, vyrábané z vodíka a oxidu uhličitého. Slovensko sa trendu výroby elektromobilov najviac priblížilo plánovanou výstavbou závodu automobilky Volvo pri Košiciach. Tá by mala ročne vyrábať asi 250-tisíc elektrických automobilov.

Štát by podľa generálneho sekretára Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky Viktora Marušáka mal predaj bezemisných vozidiel podporiť, a to jednak priamou podporou pre ľudí, ale aj budovaním nabíjacej infraštruktúry.

„Okrem toho by samozrejme mal štát podporovať investície do elektrickej mobility, aby nám tu priemysel ´nezhasol´ s prechodom na výrobu bezemisných vozidiel. Za každou z týchto troch oblastí sa skrýva vlastný vesmír, s ktorým si musí štát poradiť,“ dodal Marušák.

image

Šialená novinka ukazuje náskok Číny. Je to najvyspelejšie elektrické SUV, tvrdí výrobca​

01 - Modified: 2023-03-02 16:32:35 - Feat.: 1 - Title: Európskych výrobcov nahrádzajú čínske značky. V Rusku už tvoria tretinu nových áut 02 - Modified: 2023-02-28 10:35:00 - Feat.: 1 - Title: Veľká ofenzíva: V budúcich piatich rokoch má počet e-áut a hybridov výrazne stúpnuť 03 - Modified: 2023-02-20 13:38:11 - Feat.: 1 - Title: Automobilové „trójske kone“ z Číny sa tlačia vpred v európskych predajných tabuľkách 04 - Modified: 2023-02-18 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čínska novinka, ktorá ma šancu zabodovať. S plug-in hybridom si však príliš nerozumie 05 - Modified: 2023-01-23 11:56:58 - Feat.: 1 - Title: Na Slovensko prichádza nové SUV, na ktoré mnohí čakali. Poznáme jeho oficiálne ceny 06 - Modified: 2023-03-06 14:28:03 - Feat.: 1 - Title: Tesla rozpútala cenovú vojnu. S jej luxusnými modelmi teraz ušetríte tisíce eur
01 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 02 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 03 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 01:54