StoryEditor

Lexus testuje unikátny systém, ktorý by mal dokázať na cestách znížiť počet nehôd

31.07.2019, 15:14
Testy rôznych praktických bezpečnostných asistentov značky prebiehajú aktuálne v Austrálii.

Množstvo nehôd sa v poslednom čase zvýšilo, na čo ostro reagovala aj samotná slovenská polícia. Výsledkom boli mnohé akcie, kedy na bezpečnosť na cestách dohliadali hliadky a previnilcom udeľovali vysoké pokuty. Odhliadnuc od situácie na Slovensku chce priložiť ruku k dielu a celkovo zvýšiť bezpečnosť aj automobilka Lexus.

Systém komunikácie s inými vozidlami a infraštruktúrou aktuálne totiž testuje značka v Austrálii, pričom nová technológia má predovšetkým znížiť počet nehôd a zlepšiť plynulosť dopravy vo svete. Práce na systéme vstúpili do ďalšej etapy a experimentálne autá Lexus sú momentálne vybavené piatimi novými riešeniami.

Množstvo praktických pomocníkov

Inteligentné vozidlo dokáže upozorniť vodiča na to, že iný vodič v premávke začal núdzovo brzdiť, hoci ešte nie je v reálnom dohľade. Ďalší systém informuje o rýchlostných obmedzeniach, vrátane tých, ktoré sa priebežne menia.

Okrem toho je systém schopný upozorniť vodiča, aby stiahol nohu z plynu, keď sa v ťažkých poveternostných podmienkach blíži k nebezpečnej zákrute. V opačnom prípade by hrozil šmyk či nehoda.

Nový komunikačný systém využíva aj kamery umiestnené na križovatkách informujúce o chodcoch a cyklistoch prechádzajúcich cez cestu. Testovacie autá sú vybavené systémom, ktorý tiež vystríha vodiča, keď sa do križovatky rúti veľkou rýchlosťou auto a pravdepodobne prejde na červenú.

​Ďalší systém vyvinutý touto spoločnosťou upozorní aj na vozidlo, ktoré zastavilo na ceste, alebo sa pohybuje extrémne pomaly, čo je užitočné najmä v kopcovitom teréne a pred zákrutou. Pred neprehľadným úsekom tak získa vodič potrebné informácie a vzniknutá situácia ho potom neprekvapí či nespôsobí krízový manéver.

Nielen bezpečnosť

Nová technológia, ktorú automobilka Lexus vyvíja, poslúži nielen na zvýšenie bezpečnosti na cestách. Systém prepojených vozidiel zvýši totiž tiež plynulosť premávky, komfort cestovania, zníži spotrebu paliva a okrem toho i emisie výfukových plynov. 

Lexus

​Na testovanie komunikačných systémov využíva Lexus dve hybridné SUV, modely RX 450h F Sport s celulárnou konektivitou. Dodatočné vybavenie im umožňuje rýchlo si odovzdávať najdôležitejšie informácie o tom, čo sa deje na ceste. Vozidlá sú zároveň vybavené dobre známym balíkom bezpečnostných systémov Lexus Safety System +.

„Podstatou testov prepojených automobilov je posilnenie schopností vodiča spojením zručností človeka a vozidla,” vysvetľuje Scott Thompson, generálny riaditeľ divízie Lexus Australia.

Lexus má už za sebou jazdy na testovacej dráhe na predmestí Melbourne a začínajú taktiež testy na cestách štátu Victoria. Na vývoji systému spolupracujú spoločnosti VicRoads, Transport Accident Commission a Telstra.

01 - Modified: 2024-04-18 12:24:52 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 14:25