StoryEditor

Tesla upravila svojho autopilota. Smrteľné nehody tu však budú stále, povedal Musk

13.09.2016, 10:00
Autor:
ČTKČTK
Výrobca elektrických automobilov Tesla Motors aktualizuje svoj systém poloautomatického riadenia, tzv. autopilota.

Aktualizácia je upravená tak, aby zabránila smrteľným nehodám, aká sa udiala v máji, a bude k dispozícii približne do dvoch týždňov. Oznámil to generálny riaditeľ automobilky Elon Musk.

Nový systém bude mať vylepšený radar, ktorým lepšie vyhodnotí situáciu okolo vozidla a pri brzdení. Dočasne tiež zabráni vodičovi používať tento systém, ak neodpovie na zvukové upozornenie, že by mal opäť prevziať kontrolu nad vozidlom. Nové obmedzenia majú upokojiť šíriace sa obavy, že autopilot uvedie užívateľa do falošného pocitu bezpečia.

„Bude to dramatické zlepšenie bezpečnostného systému vykonané výhradne pomocou softvéru,“ povedal Musk novinárom a dodal, že sa bude týkať hlavne efektívnejšieho využitia radaru.

Tesla predstavila svojho autopilota vlani v októbri. Systém začali starostlivo skúmať úrady v júli, kedy sa ukázalo, že vodič vozidla Model S Joshua Brown zahynul pri autonehode 7. mája, keď používal tento systém. Musk uviedol, že vylepšený autopilot by s veľkou pravdepodobnosťou zabránil nehode Browna, ktorého vozidlo narazilo do návesu kamióna idúceho po diaľnici. Varoval však, že ani aktualizovaná verzia neznamená dokonalú bezpečnosť.

„Dokonalá bezpečnosť je naozaj nemožný cieľ. Je to o zlepšení pravdepodobnosti bezpečia. Nikdy tu nebude nula smrteľných nehôd, nikdy nebude ani nula zranení,“ vyhlásil Musk.

Tesla je známa inovatívnymi luxusnými vozidlami na elektrický pohon. Podľa niektorých kritikov bolo zavedenie autopilota unáhlené. Tesla bráni svoj systém aj po smrteľnej nehode.

Upozorňuje, že to nie je systém riadenia bez rúk, ktorý by mal nahradiť vodiča. Smrteľná nehoda tiež podčiarkuje obavy o bezpečnosti systémov, ktoré majú prevziať časť kontroly nad riadením a brzdením od vodiča, napísala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 05 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 01:28